Islamske temeU Fokusu

Nikada ne prestajte sa učenjem… radi vas samih!

Jedan od ključnih aspekata u radu za islam je da pozivate Allahu, uzvišen neka je On. Da bi bili to u mogućnosti potrebno je da poznajemo islam, da smo u konstantnoj vezi sa Kur’anom, Sunnetom i tradicijom muslimanskih škola.

Mnogo puta aktivisti upadnu u zamku koju sa sobom nosi ovaj aspekt praktičnosti i relevantnosti te sličnih „zvučnih“ termina. To je pogresno! Naša obaveza kao muslimana je da svakodnevno moramo obogaćivati naše znanje, odnosno učiti nove stvari, kako bi poboljšali razumjevanje naše vjere i našeg Gospodara. To nije nešto što radimo samo onda kada nam je korist od tog znanja zagarantovana ili onda kada to znanje planiramo podjeliti sa nekim.

To nije učenje i ne spada u ono što islam predstavlja. Trebamo učiti redovno i sa dubokim razumjevanjem, pažljivo, sa ciljem da unaprijedimo sebe. Učenje bi trebalo da bude sastavni dio našeg života, naše kulture, a ne učiti samo da bi to znanje iskoristili u određenoj situaciji, nego učiti kako bi se što bolje razvijali kao individue.

Stoga, nikada ne prestajte sa učenjem! Radi vas samih!
 

Autor: Jamal Diwan

Izvor: suhaibwebb.com

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button