Vijesti iz svijeta

Neviđeni gubici Izraela bez postizanja jasnih ciljeva iz rata u Gazi

U izvještaju koji je objavio izraelski list Yedioth Ahronoth navodi se da je rat u Gazi stvorio neviđene izazove i poteškoće u Izraelu, jer zajednice ključaju a rezervni vojnici boluju.

U izvještaju koji je objavio izraelski list Yedioth Ahronoth navodi se da je rat u Gazi stvorio neviđene izazove i poteškoće u Izraelu, jer zajednice ključaju, rezervni vojnici boluju i žude da se vrate svojim domovima, a svijet vrši nevjerovatan pritisak da se smanje gubici među civilima u Gazi, dok je ekonomija je sve više na udaru.

U izvještaju se iznosi da je Izrael proveo tri mjeseca u jednom od najvažnijih ratova od svog osnivanja, a efekti su se jasno odrazili na sve aspekte života: ličnu sigurnost, ekonomsku sferu, društvo u cjelini i još mnogo toga. Mnogo je izazova sa kojima se Izrael nikada ranije nije suočavao.

U podužem izvještaju analizirna je situacija u kojoj se Izrael našao, a u kojem je obrađeno nekoliko aspekata, kako slijedi:

Vojni ciljevi koji još uvijek nisu ostvareni

Nijedan od navedenih vojnih ciljeva još nije ostvaren.

Prvi je demontaža Islamskog pokreta otpora Hamas kao vladajućeg tijela u Gazi i povratak zarobljenika. Od ova dva cilja, vlada bi prvo trebala dati prioritet “eliminaciji” Hamasa.

Cijena rata u brojkama

Troškovi, nakon što je tabelarno prikazan svaki aspekt rata u Pojasu Gaze do sada, iznose oko 60 milijardi dolara.

Svaki dan vojsku košta oko 272 miliona dolara, pri čemu svaki rezervista prima 82 dolara dnevno, a ukupni troškovi ovih izdataka dostigli su cifru od 2,5 milijardi dolara.

U civilnom sektoru, odštete iznose desetine milijardi, ali one opadaju kako se izraelska javnost postepeno prilagođava “ratnoj rutini”. Kompanije čiji su prihodi značajno smanjeni, dobit će nadoknadu od 2,7 milijardi dolara za period od tri mjeseca.

Državni budžet predviđa deficit od 30 milijardi dolara, što će zahtijevati smanjenje budžeta i povećanje poreza u iznosu od više od 18 milijardi dolara, što će ozbiljno utjecati na kvalitet života i smanjene usluge za izraelsku javnost općenito.

IZVOR: AGENCIJE

Povezani članci

Back to top button