DuhovnostIslamske teme

Nepravda živi šutnjom, diše izdajom i puzavošću, a jača podaništvom

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Muslimani Iraka stajali su mirno gledajući Mongole kako pustoše Horosan i ubijaju 200.000 muslimana, i nisu se ni pomakli da podrže svoju braću muslimane.

Samo dvije godine kasnije (1258. godine), Mongoli su došli i do njih i pobili više od milion ljudi Iraka, spalili glavni grad Bagdad i njegove stanovnike.

Muslimani Šama se nisu uzrujali zbog toga, podigli su zastave mira, sklopili ugovore i sporazume sa Mongolima, i stajali su mirno gledajući Irak kako gori i kako Monogli kolju njihovu braću muslimane u Iraku.

Nije prošlo ni nekoliko mjeseci, a Mongoli su došli i do njih i zauzeli Šam, uništili Damask i pobili stanovnike Homsa i Halepa.

Što se tiče Mameluka, nekadašnjih robova koji su kasnije osnovali mamelučki sultanat i vladali Egiptom, oni nisu bili zadovoljni gledanjem šta se dešava sa njihovom braćom muslimanima, jer su odgajani na uzvišenim principima islama i islamskog bratstva, pa su poveli muslimane Egipta u Bitku kod Ajn Džaluta, 1260. godine, koja je bila početak konačnog poraza Mongola i njihovog povlačenja sa islamskog istoka.

To je Allahov zakon (sunnetullah) koji su mnogi muslimani danas zaboravili i zanemarili, kao što su zaboravili da zulum i nepravda živi pomoću šutnje, diše izdajom i puzavošću, a jača podaništvom i potčinjenošću. (saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button