Islamske teme

Nemoj pokazivati neprijateljstvo ni prema kome

/ SAVJETI /

SUMNJA

Nemoj se predati sumnji. Obaveza ti je izučavanje šerijatskih dokaza i čitanje knjiga ispravnih prethodnika i razmišljanje o kosmosu. Bavi se korisnim i plodonosnim poslom.Zaista je slobodno vrijeme plodno tlo za sumnju, nesigurnost i strast.

SANDUK ZA SADAKU

Postavi u kući mali sanduk za sadaku sa katancem u koji će svaki član tvoje porodice svakog dana stavljati po jedan dirhem da bi iskusio slast sadake i užitak darivanja. Na kraju mjeseca taj iznos daj onome kome je to potrebno, poput siromaha ili siročadi. Prakticirajte to svakog mjeseca. Nek to bude sanduk milosti i blagodati, uzrok otklanjanja nesreće i odagnavanja bolesti. On neće uzdrmati tvoj budžet, već će ga uvećati.

OČAJ

Nikako nemoj očajavati, već ponovo pokušaj. Odagnaj iz svoga uma pomisao na neuspjeh. Tvoja obaveza je strpljenje, kontinuitet i ustrajnost u bilo kojoj dozvoljenoj stvari koju tražiš i koju ćeš tako steći.

TAJNA

Ne otkrivaj svoje tajne da se ne bi poslije kajao.Tvoja tajna je od tvoje krvi, pa vodi računa o njenom krivenju. Ne pitaj za savjet nikoga, osim pametnog, razboritog i voljenog. Kloni se žurbe i razmotri stanovišta o svakoj stvari koju želiš učiniti.

NADARENOST

Preciziraj svoju nadarenost, unaprijedi je i iskoristi. Prouči sebe i preciziraj svoj potencijal i nadarenosti, zatim se koncentriraj na nju i zaduži je ispravnim dužnostima. Otkrij svoj potencijal, poput vođenja, govorništva, memoriranja ili pisanja, korisnog zanimanja ili bilo koje druge korisne nadarenosti. Ne prisiljavaj sebe na nadarenost kojoj nisi sklon, jer je, uistinu, Allah raspodijelio nadarenosti među ljudima.

PROVOKACIJA

Ne provociraj nikoga.Kada ti neko spomene grešku koju si počinio, objasni mu svoje viđenje toga, te da su veza i odnos koji postoje među  nama isuviše važni da bi ih pomutio jedan događaj. Čuvaj se toga da nekome prijetiš zlom, jer bi to značilo da si izvor straha i uznemiravanja.Niko se pored tebe neće osjećati sigurnim. Postat ćeš agresivac koji prijeti sigurnosti ljudi.Pozivaj na mir, ljubav i prijateljstvo.

NEPRIJATELJSTVO

Nemoj pokazivati neprijateljstvo ni prema kome i ne prihvaćaj ničije neprijateljstvo. Zaista se stvari mogu preokrenuti, a ti ne znaš posljedice i nećeš biti siguran od osvete onoga kome si nanio nepravdu.

POSJETA I RAZGOVOR

Nemoj biti težak kada nekoga posjetiš ili kada sa nekim razgovaraš telefonom, već budi umjeren. Olakšaj ljudima, zadobit ćeš njihovu ljubav.

Izvor: Mapa pravog puta

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba izdvojila i pripremila: Selma M.

Povezani članci

Back to top button