Moj vrt

Navodnjavanje,đubrenje i berba kajsije

Kajsija se kod nas uglavnom gaji na okućnicama ili kod individualnih proizvođača.I dalje je breskva rentabilnija kultura i velikim dijelom utiče na smanjivanje gajenja kajsije.

Zato želim istaći neke osobine i ljekovita svojstva kajsije zbog kojih ćete poželjeti da je zasadite u svom vrtu.
Za vrijeme velikih vrućina ljeti plodovi kajsije će vas osvježiti.U plodovima kajsije nalaze se bioaktivne materije koje popravljaju vid i sluh kod starijih osoba,ubrzavaju rast kod djece i povećavaju izdržljivost u sportu i prilikom fizičkog i umnog rada.
 
Kajsije ubrzavaju oporavak poslije teže operacije i poslije preležane teže bolesti,usporavaju ili sprečavaju sklerozu i astmu.
 
Pored ovoga, plodovi kajsije su bogati u sadržaju šećera,kiselina,vitamina,enzima,pektina,mineralnih i mirisnih materija.Od minerala su najzastupljeniji kalijum,fosfor,kalcijum i željezo.
 
Ukoliko već imate zasađenu kajsiju u vašem vrtu ovi savjeti će vam pomoći da dobijete obilje zdravih plodova.
 
-Navodnjavanje kajsije
 
Kajsija se u našim klimatskim uslovima zalijeva najmanje tri puta.Prvo zalijevanje je pred otvaranje pupoljaka, drugo 10-15 dana poslije cvjetanja, treće na 3-4 sedmice pred zrenje plodova.
U jako sušnim rejonima preporučuje se i četvrto navodnjavanje u julu i peto u avgustu.
Izuzetno se može izvršiti i navodnjavanje na rezervu u kasnu jesen, poslije opadanja lišća.
U većini naših rejona dovoljna su tri zalijevanja.Kasnija navodnjavanja bi produžila vegetaciju,čime bi se smanjila izdržljivost kajsije na mraz.
Preporučuje se i malčiranje kao jedna od mjera koja može ublažiti povremene suše.Malčiranje se vrši zastiranjem ispod krošnje kajsije suhim lišćem,suhom travom,slamom i sl. u sloju od 10-15 cm,u širini zone krošnje ispod stabala.
Pri obradi kajsije u jesen ili proljeće treba izbjegavati ranjavanje stabala i korijena mašinama za obradu zemljišta.
 
-Đubrenje kajsije
 
Kajsiju treba đubriti svake godine.Stajnjak,fosforna i kalijumovo đubrivo se rasturaju i zaoravaju u jesen,a 2/3 azotnog đubriva se rastura na mjesec dana prije cvetanja,dok se 1/3 rastura mjesec dana prije zrenja plodova.
Potrebne količine čistih hranjiva se najlakše mogu podmiriti korištenjem kompleksnih lakorastvorljivih mineralnih đubriva.
 
-Berba kajsija
 
Za svježu potrošnju plodovi kajsije se beru kada su sasvim naranđasti sa čvrstim mesom ili djelimično naranđasti, ali najmanje polovina mora biti naranđasta.
Za proizvodnju kompota beru se kada im je meso čvrsto,a naranđasta boja pokrila 3/4 površine ploda.
Za đem,sokove i sušenje beru se plodovi potpuno obojeni i sa djelimično smekšanim mesom na vrhovima,ali da se mogu sjeći na polovine pri vađenju koštica i da se pri tom ne gnjeće.Za sokove i marmeladu plodovi kajsije mogu se brati i mašinama za berbu sa vibratorima-tresaćima.
Plodovi kajsije se beru suhi po prohladnom vremenu-rano ujutro ili kasno poslije podne.Ubrani plodovo se pažljivo slažu u letvarice.Pri berbi se odmah klasiraju.
Ubrani plodovi sa peteljkom se mogu čuvati 20-25 dana svježi.
 
Iako se kajsija kod nas gaji sa velikim rizikom zbog ranog cvjetanja,kada su cvjetovi izloženi kasnim proljećnim mrazevima i često promrzavaju,potrošaći voća u našoj zemlji,kao i u inostranstvu je jako vole zbog njenih ukusnih i mirisnih plodova,tako da nepovjerenje u uspjeh i nesigurnost prilikom uzgoja se tražiti u usavršavanju proizvodnje kajsije.
 
Za AKOS:Saima Trako-Silajdžić,
                dipl.ing.poljoprivrede voćarstva i vinogradarstva
 
Telefon:061/469-971

Povezani članci

Back to top button