Brak i porodicaU Fokusu

Muškarci su iz Mekke, a žene su iz Medine

 Mekka je teška, suha zemlja - baš poput nje, muškarci su uglavnom suhi i ne znaju kako da zaplaču

I ukoliko zaplaču, oni ne žele da to pokažu i umjesto toga sav svoj bol zadržavaju unutra pod krinkom muškosti.

Medina je nježna i voda teče ispod nje a kiša je konzistentna- što se odražava na žene koje lahko mogu zaplakati i one se ne plaše da pokažu svoje emocije. U stvari, pod krinkom njihove ženstvenosti one redovno pokazuju svoje emocije.

Meka ima oštru klimu, ona je gruba i poznata kao planinsko područje. Ljepota muškarca počiva u njegovoj muškosti, snazi i izdržljivosti. To je ono što ga čini atraktivnim i omogućava mu da učinkovito bude predvodnik.

Medina je bujna, puna sjaja i spokoja. Žene su poznate kao mirne, pune vedrine, a njihova ženstvenost ih čini prekrasnim.

Glavna emocija Mekke je ‘izza, oni su puni dostojanstva i učinit će sve da ga zaštite. Oni vole da budu poštovani i cijenjeni, to je ono što ih motivira da briljiraju kao pojedinci.
Medina je puna sukuna, ljudi koji su poznati po svojoj blagosti. Žene su općenito brižnije i punije ljubavi, one su nježne po pirodi i uglavnom će više davati nego što primaju.

Razlike u kur’askim ajetima:

Mekkanski ajeti su kratki, usmjereni na cilj i općeniti.
Medinski ajeti su duži, detaljniji i s vremena na vrijeme se ponavljaju.

Dakle, sljedeći put kada se budete pitali zbog čega su muškarci i žene toliko različiti, sjetite se karakteristika Mekke i Medine i koliko nas to čini različitim.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Alima Ešfak

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button