Islamske temeVijesti iz zemlje

Muftija Fazlović: Šehitluci genocida u Srebrenici putokaz i poruka novim generacijama

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović poručio je šehitluci genocida u Srebrenici, i sva naša šehidska mezarja, treba da ostanu putokaz i poruka novim generacijama o nužnosti brige za sudbinu vlastite domovine.

Povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i obavljanja kolektivne dženaze, muftija Fazlović govorio je za Agenciju MINA o našem odnosu prema Srebrenici, borbi za istinu i pravdu, i drugim važnim pitanjima. 

Razgovarala: Rabija Arifović

Agencija MINA: Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je na šehidskoj dženazi za žrtve Zvornika uputio važnu poruku – da moramo posvećivati pažnju našim šehitlucima, da su nam ibret i poruka. Kakav je naš odnos prema šehitlucima?

Muftija Fazlović: Stoljećima u Bosni i Hercegovini nastaju šehitluci jer su mnogi šehidi u minulim vremenima svojim životima branili i čuvali ovu zemlju i njezine vrijednosti. U odbrani od agresije na našu domovinu i genocida nad muslimanima Bošnjacima, svoje živote su dali brojni šehidi našeg vremena, a širom ove zemlje ponikli su novi šehitluci. Zbog posebne časti i hurmeta koji se u islamskom učenju pridaju šehidima, u našem narodu je prema njima sačuvano posebno poštovanje. Svijest o velikoj, jedinstvenoj žrtvi bosanskih šehida Bošnjaci danas odgovorno potvrđuju odnosom prema svim svojim šehitlucima.

Na šehitluke dolazimo sa skrušenošću i dovom Gospodaru svjetova, ali i radi ibreta koji uzimamo iz njihovog djela kao zaloga i garancije našeg opstanka. Tako jačamo vlastitu duhovnost i samopouzdanje.

Šehitluci genocida u Srebrenici, i sva naša šehidska mezarja, treba da zauvijek ostanu svjedočanstvo o borbi našega naroda za slobodu i dostojanstvo. Treba da ostanu putokaz i poruka novim generacijama o nužnosti brige za sudbinu vlastite domovine, a s težnjom da u njoj svi ljudi žive u slobodi, miru i sigurnosti.

Pored šehitluka, i prema svakom drugom mjestu gdje su se smirile duše hrabrih branilaca države Bosne i Hercegovine dužni smo trajno čuvati najveće poštovanje i zahvalnost.

Agencija MINA: Više puta ste poručili da je budućnost Srebrenice budućnost Bosne i Hercegovine i budućnost našeg naroda. Jesmo li posvijestili ovaj imperativ koji je ispred svih nas?

Muftija Fazlović: Cijeli svijet ima dug prema Srebrenici jer nije spriječen genocid nad bošnjačkim stanovnicima ovog grada, uključujući i mnoge druge Bošnjake Podrinja koji su u njemu, kao zaštićenoj zoni UN-a, potražili utočište od agresije.

Dok se u većini zemalja svijeta probudila savjest i prihvatila odgovornost za najteži zločina počinjen u Srebrenici, to se nije dogodilo kod onih u ime čije su vojska i policija Rs-a počinile genocid. A to onda znači da međunarodna zajednica nužno mora nastaviti svoje djelovanje kako bi se u potpunosti ispunio dug prema Srebrenici. Jer samo ukoliko se jasno i potpuno otkloni svaka prijetnja za budućnost Bošnjaka nakon što su preživjeli genocid u Srebrenici, moguće je govoriti o sigurnosti i budućem razvoju države Bosne i Hercegovine.

Ovo je istina koje najdublje mora biti svjestan svaki Bošnjak, a posebno oni koji nose najveću odgovornost u politici i u vlasti ove zemlje. Nikome od njih nije dopušteno da odlaže i u bilo čemu zanemari svoju odgovornost i dužnost prema Srebrenici.

Bilo da je riječ o izravnom efikasnom djelovanju domaćih institucija, ili o djelovanju prema međunarodnim subjektima koji imaju i pravnu i moralnu odgovornost za Srebrenicu.

Agencija MINA: Ovu godišnjicu obilježavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici dočekujemo sa usvojenom Rezolucijom, ali isto tako i u atmosferi nemilih događaja i zabrinjavajuće retorike. Kakav treba da bude naš odgovor na situaciju u kojoj se nalazimo?

Muftija Fazlović: Rezolucija o genocidu u Srebrenici nesumnjivo je važan civilizacijski čin i njome se konačno utvrđuje Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Rezolucija je prije svega važna za žrtve genocida, a onda i za sve Bošnjake koji strpljivo i s mnogo poteškoća obnavljaju i grade svoj život u Srebrenici i u svakoj drugoj sredini povratka.

Sa usvajanjem ove Rezolucije, sada je uvećana nada da čovječanstvo ima snage da se čvrsto uhvati za uže zajedničkog dobra. Da se danas, i u budućnosti, izbori protiv ljudskog zlodjela i smutnje.

Rezolucijom o genocidu u Srebrenici jasno je potvrđena podrška Ujedinjenih nacija državi Bosni i Hercegovini i svim ljudima opredijeljenim za mir, međusobno poštovanje i saradnju. Na ovom putu ćemo ubuduće biti snažniji, bez obzira što još uvijek nije kod svih uslijedilo priznanje genocida u Srebrenici i što se zbog odgovornosti za ovaj zločin ne pokazuje težnja prema kajanju i katarzi.

Iako se često mogu čuti atakovanja na temelje ove zemlje, većina njezinih stanovnika je odlučna da čuva svoju domovinu i gradi zajedničke društvene vrijednosti. To je naše najveće pravo i naša najveća obaveza.

S već pokazanim dostojanstvom Bošnjaci će, zajedno sa svim plemenitim ljudima, obilježiti i ovu godišnjicu genocida i skrušeno pred Licem Uzvišenog Boga obaviti dženazu šehidima na musalli u Potočarima. Važan je osjećaj da to ove godine činimo u danu koji je proglašen Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.

Agencija MINA: Iako je usvojena Rezolucija, naša borba za istinu i pravdu ne prestaje. Kako najbolje pomoći onima koji su svima nama primjer ustrajnosti u borbi za istinu i pravdu – porodicama žrtava, majkama Srebrenice?

Muftija Fazlović: Čovjek zasigurno ima najdublju potrebu da se ispuni istina i pravda. A to iskonsko u nama jače je od svakog bola i tuge. Potreba za istinom i pravdom na koncu neminovno pobjeđuje laž i nepravdu.

Zar u našem vremenu majke Srebrenice nisu veličanstven primjer borbe i pobjede istine i pravde? Za sve nas u Bosni, ali i planetarno. Majke bosanskih šehida su jasno i snažno posvjedočile poruke Gospodara svjetova.

Prema Kur’anu plemenitom, Istina je ono što nužno biva i što opstaje. Laž je kratkovjeka, ona propada i prolazi. (El-Isra, 81.) Obmane koje laž proizvodi kratko potraju i na kraju se pokaže njihova besmislenost. One su, kako nas opominje Allah Sveznajući “…kao varka u ravnici u kojoj žedan vidi vodu, ali kad do tog mjesta dođe, ništa ne nađe…” (En-Nur, 39.) Istinom i pravdom je Uzvišeni Bog upotpunio Svoju Riječ i nema toga ko će Njegove riječi izmijeniti, obznanjuje nam se u Kur’anu časnom (El-En’am, 115.). To je svjedočenje i ostalih svetih i mudrih knjiga. Istina i pravda su poput svjetla i na Nebesima i na Zemlji.

Istina i pravda su temelji za postojanje i opstanak svijeta. Zato su zasigurno na pravom putu oni koji vjerno svjedoče istinu i nikad ne odustaju od principa pravde.

Agencija MINA: Svake godine imamo osjetan napredak u organizaciji Marša mira. Koliko je to važno, s obzirom na to da je Marš mira svojevrstan simbol i poruka?

Muftija Fazlović: Marš mira se ove godine organizira po dvadeseti put. Uz dženazu šehidima i komemoraciju, Marš mira je posebno važno svjedočenje u obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Sudionici ove dostojanstvene povorke dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine i iz mnogih krajeva svijeta podnoseći iznimno veliki napor kako bi Maršom mira čuvali sjećanje na Marš smrti u kojem su za nekoliko dana ubijene hiljade nezaštićenih nedužnih ljudi. Oni tako na sve strane šalju poruku kolika je važnost mira i koliko je važno biti svjedok na putu istine o ljudskom zlodjelu genocida kako se ono ne bi ponovilo i kako bi se ispunila pravda i mir trajno osigurao.

Više hiljada učesnika Marša mira, u kojem sudjeluje mnogo mladih ljudi, i ove godine najodlučnije i najsnažnije pružaju podršku i utjehu majkama Srebrenice i svim porodicama stradalih u genocidu i drugim zločinima u ovoj zemlji. Njihov put mira i opominjući poziv koji ovim svojim činom upućuju još je važniji u vremenu kada se pred očima svih nas čine najteži zločini i ubijaju djeca, stari i žene u Palestini i u nekim drugim dijelovima svijeta.

Svi sudionici Marša mira zaslužuju naše veliko poštovanje i zahvalnost.

akos.ba

Povezani članci