Zdravlje

MRP vakcina i autizam

Postoji javna rasprava u mnogim zemalja, pa tako i u našoj, o sigurnosti trovalentne MMR vakcine i kao rezultat toga je pad pokrivenosti vakcinisanih. Vakcina je optužena za povezanost sa autizmom, a sva priča oko povezanosti MMR vakcine i autizma počela je nakon sto je britanski dječiji hirurg J. Wakefiled 1998. objavio članak u kojem smatra da postoji povezanost MMR-a i poremećaja autističnog spektra (autizma). Detaljna analiza i mnogobrojna kasnija referentna znanstvena istraživanja pokazala su da je pomenuto istraživanje rezultat subjektivnih tumačenja prisutne simptomatologije kod djece, trećina djece s regresivnim oblikom autizma uopšte nije bila autistična, bolesnici koji su navedeni kao „prethodno normalni“ i prije cijepljenja MRP-om su imali pervazivni razvojni poremećaj, te je navedeni članak odbačen.

Bezrazložno se uspostavila uzročna povezanost MRR vakcine i autizma, koje uopšte nema! Globalno savjetodavno tijelo Svjetske zdravstvene organizacije za sigurnost vakcina (GACS) zaključuje da nema uzročne povezanosti između MRP vakcine i autističnog poremećeja. Sa druge strane Odbijanje MRP vakcinacije može dovesti do ozbiljnih posljedica – 100 000 djece u svijetu godišnje umire od morbila, 1/20 oboljele djece od krzamka dobije upalu pluća, 1/1000 djece s krzamkom dobije upalu mozga, a 7-10 godina nakon preboljelog krzamka može se javiti fatalno oboljenje subakutni sklerozirajući panencefalitis. Od 1000 oboljele djece od krzamka 1-2 djece umire.

Studija pod naslovom „Vakcina za ospice, zaušnjake i rubeolu kod djece“, u PUBMED-u, daje sljedeće podatke:
Vakcina je u Sjedinjenim državama prvi put registrirana 1971., a druga doza je uvedena 1989. Preko 500 miliona doza je dato u više od 60 zemalja. Pretražen je u tom cilju Cochrane Centralni registar Controliranih studija (Cochrane Library 2011, Izdanje 2), koji uključuje Cochrane Specijaliziranu Registraciju akutnih respiratornih infekcija, potom PubMed (juli 2004. do maja 2011) i Embase (juli 2004. do maja 2011. godine). I koje je uključilo oko 14.700.000 djece i procjene djelotvornosti i sigurnosti MMR vakcine.
Dizajn i izvještavanje studija o rezultatima nesigurnosti MMR vakcine, su uglavnom neadekvatni. Dokazi nuspojava imunizacije sa MMR vakcinom ne može se odvojiti od njene uloge u prevenciji bolesti, navodi se u zaključku autora članka “Vakcine za ospice, zaušnjake i rubeole kod djece” Demichelija, Rivettija , Debalinija i ostalih u Pubmedu, 2012.

Studija „Sigurnost vakcine koja se koristi za rutinsku imunizaciju američke djece: sistemski pregled“ od Maglione, Das, Raaen, i ostalih, Američka akademija pedijatara, 2014, U Pediatrics, od augusta 2014. godine, VOLUME 134 / 2. IZDANJE, (najcitiraniji časopis u pedijatriji po Thompson Reutersu 2013. godine) Zabrinutost zbog sigurnosti vakcine doveli su da neki roditelji odbijaju preporučenu vakcinaciju svoje djece, što je dovelo do oživljavanja bolesti. Sigurnost vakcine i dalje od ključnog značaja za zdravlje stanovništva. Ova studija sistematski je pregledala literaturu o sigurnosti rutinskih cjepiva preporučenih za djecu u SAD-u. Postoje jaki dokazi da MMR vakcina nije povezan sa autizmom. Naši rezultati ne podržavaju hipotezu, da je MMR vakcina uzrok autizma, i pruža dodatne dokaze protiv uzročne povezanost između MMR vakcine i autizma. Nivo dokaza kojim se odbacuje povezanost autizma i cijepljenja sa MMR vakcinom je ocijenjena najvišom ocjenom „high“-visoka pouzdanost, da nalaz predstavlja istinu, a naredna istraživanja imaju vrlo malu vjerojatnost da promijene nalaz. U sistemskom pregledu su pretražene su sljedeće baze podataka: DARE (Database of Abstracts of Reviews of Effects), the Cochrane Database of Systematic Reviews, CENTRAL, PubMed, Embase, CINAHL (Cumulative Index to Nursing and Allied Health), TOXLINE (Toxicology Literature Online), and TOXFILE.

Također, u prilog da je malo vjerojatna Veza između pojave autizma i MMR cjepiva, govore sljedeće studije:
– Lancet. 1999 jun, Autizam i vakcina protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole: nema epidemioloških dokaza za kauzalnu povezanost.
Taylor B1, Miller E, Farrington CP, Petropoulos MC, Favot-Mayaud I, Li J, Waight PA.
Preduzeli smo epidemiološka ispitivanja da istraže da li cjepivo protiv ospice, zaušnjaka i rubeole (MMR) može biti uzročno povezano sa autizmom. Potvrdili smo 498 slučajeva sa autizmom. Naša analize ne podržavaju uzročnu povezanost između MMR vakcina i autizma. Ova studija daje tri jake argumente protiv uzročne veze između MMR vakcine i autizma. Prvo, rizik od autizma bio je sličan u vakcinisane i nevakcinisane djecu. Drugo, nije bilo vremenskog grupisanje slučajeva autizma u bilo koje vrijeme nakon imunizacije. Treće, ni autistični poremećaj, niti drugi poremećaji autističnog spektra nisu bili povezani sa MMR vakcinom.
– zatim case – control studija u Pediatr Infect Dis J. 2010 May:
Nedostatak povezanosti između cijepljenja protiv malih boginja-zaušnjaka-rubeole i autizma kod djece: od Mrozek-Budzy, Kiełtyka , Majewska
U studiju je uključeno 96 djece sa atipicnim autizmom i 192 kontrolna slučaja.

ZAKLJUČCI studije:
Studija pruža dokaze protiv povezanosti autizma s bilo MMR vakcinom, ili mono vakcinom protiv malih boginja.
– Lancet. 2004 septembar MMR vakcina i sveprisutne smetnje u razvoju: kontrolirana studija slučaja. Smeeth L1, Cook C, Fombonne E, Heavey L, Rodrigues LC, Smith PG, dvorana AJ.
Zabrinutost da vakcinacija protiv ospice-zaušnjaci-rubeola (MMR) može uzrokovati autizam je dovelo do pada pokrivenosti vakcinom. Istraživali smo da li je MMR vakcina povezana s povećanim rizikom od autizma ili drugih sveprisutna smetnjama u razvoju.
u ispitivanje je uključeno 1.294 slučaja i 4.469 kontrolna. Naši rezultati ukazuju na to da MMR vakcinacija nije povezan s povećanim rizikom od sveprisutnih razvojnih poremećaja.

Potom, studija stanovništva na bazi vakcinacije protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole i autizma. Madsen KM1, Hviid A, Vestergaard M, Schendel D, Wohlfahrt J, Thorsen P, Olsen J, Melbye M.
Pretpostavlja se da je vakcinacija protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) je uzrok autizma.
Proveli smo retrospektivnu studiju kohorte sve djece rođene u Danskoj od januara 1991. godine do decembra 1998. Godine status MMR-vakcinacija je dobijen iz Nacionalnog odbora za zdravstvo Danske. Informacije o statusu dječjeg autizma koji je dobijen od danskog Psihijatrijske Centralnog registra, koji sadrži informacije o svim dijagnozama pacijenata primljenih u psihijatrijskim bolnicama i ambulantama u Danskoj.
Od 537.303 djece u kohorti, 440.655 (82,0 %) primilo je MMR vakcinu.
Pronašli smo 316 djece s dijagnozom autističnim poremećajem i 422 s dijagnozom drugih poremećaja iz autističnog spektra. Nije bilo povezanost između dobi u vrijeme cijepljenja, vrijeme cijepljenja, ili datum vakcinacije i razvoja autističnog poremećaja.

– MMR vakcinacija u Bosni i Hercegovini – 

U našoj zemlji djeca se vakcinišu protiv ospica od 1970. A od 1980. je u upotrebi kombinovana MMR vakcina, protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Zbog rata 1992-1995, velikih migracija stanovništva, te aktivnosti protiv vakcinacije, desio se veliki pad u pokrivenosti stanovništva vakcinom, što je napravilo mogućnost za epidemije ospica u BiH.
U epidemiji ospica u Tuzlanskom kantonu, od 23.06.2014-11.09.2015. registrovano je 1.396 zaraženih slučajeva, od čega je 341 hospitalizovano. Dvije trećine su bile mlađe od 18 godina, a više od jedne polovine manje od 6 godina. Među hospitalizovanom djecom samo 4% je bilo vakcinisano, ostali nevakcinisani, ili djelomično vakcinisani.
Ova epidemija je direktna posljedica nedostatka programa vakcinacije tokom rata, 1992-1995. i godinama poslije rata, kaže se u studiji „Epidemiološke i kliničke karakteristike djece sa ospicama hospitalizovanih na odjelu za infektivne bolsti u tuzli, za vrijeme epidemije 2014-2015.“ Od Jahića i saradnika, objavljene u central eur Paed Jur 2017.

A u članku objavljenom u istom časopisu, “Epidemiološke karakteristike oboljevanja od morbila u Srednjobosanskom kantonu”, 1997.-2017. ističe se da su u periodu od 20 godina, 1997.-2017. bile su dvije epidemije na području tog kantona, Prva 1997. sa 77 slučajeva, i druga 2014., prava eksplozija ospica sa 639 slučaja. Procenat pokrivenosti sa prvom dozom MRP vakcine na ovom području u proteklh 20 godina je bilo 86%, s tim da je najlošije bilo 2004. 64%. Procenat pokrivenosti sa drugom dozom je bio 84%. Od ukupnog broja registrovanih u ove dvije epidemije 716, najveći broj 693 ili 95,85% nije bio vakcinisan, 19 ili 2.62% bio je nekompletno vakcinisan, dok je 11 ili 1.52% je bilo kompletno vakcinisano.

Autor: Adem dr Zalihić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button