Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Mr. Nusret Abdibegović: Baščaršija je duhovni centar Bošnjaka!

Mr. Nusret Abdibegović: Baščaršija je duhovni centar Bošnjaka!

Predavač prve večeri manifestacije “Ramazan u Bosni” je bio mr. Nusret Abdibegović, direktor Rijasetove Uprave za vjerske poslove koji je govorio o džematu, zajednici i instituciji kao preduslovu uspjeha.

Mr. Abdigoviće je kazao da je ova manifestacija iskorak aktivista, kako onih iz NVO sektora, tako i onih iz uprava i ureda Rijaseta.

On je u svom nadahnutom govoru istakao da je Baščaršija, pored toga što je i zanatski, trgovački, turistički centar Sarajeva i duhovni centar Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

“Mi svjedočimo jednu manifestaciju koja se zove “Ramazan u Bosni”. Ona se mogla zvati ramazan u mom srcu ili ramazan u mojoj kući, ramazan u mom gradu. Mi smo zajedno sa suorganizatorima manifestaciji dali ime “Ramazan u Bosni” jer ramazan u Bosni ne odražava samo vjernički polet i ponos, nego odražava jedan civilizacijski tok koga svjedoče i vjernici, ali i oni koji se ne osjećaju kao vjernici. I Bošnjaci, ali i oni koji to nisu, jer Bosna je jedan prostor koji je posebno blagoslovljen. On svjedoči Božiju milost u različitim stovorenjima i stvaranjima. Ne samo kroz godišnja doba, ne samo kroz prirodu nego i sigurno kroz ljude koji mogu slobodno misliti, koji se mogu komotno osjećati, koji mogu da artikulišu ono što osjećaju i misle. U našem učenju kažemo da je Allah dž.š. blagoslovio vrijeme, prostor i čovjeka. Nismo sigurni šta je za nas u ovom trenutku važnije ili značajnije. Ili vrijeme u ramazanu ili vrijeme namasko, objavljenje ibadeta ili vrijeme sjetve, vrijeme žetve? Koje je to vrijeme? Zato se Allah dž.š.u Kur’anu kune vremenom dajući mu primat i značaj.
Kada je riječ o prostoru, mi smo večeras na izložbi kaligrafije otvorenoj u sklopu ove manifestacije vidjeli umjetničke radove našeg kaligrafa Muniba Obradovića koji se dokazao i u Mekki, a za nas su i Mekka i Medina i Kudus sveti. Mi imamo unutar našeg bosanskog ambijenta određene prostore koji su nam važni i o čijoj vrijednosti, bereketu, blagoslovu pa i svetosti možemo razmišljati, . Pored džamija, tu su i naše medrese, tekije, ali nemojte zaboraviti da je svaka kuća u kojoj se gnijezdi porodica, u kojoj porodica iskazuje toplinu, nježnost, brižnost i odgovornost-ovakva porodica je sveta i blagoslovljena. Zbog toga smo mi ovogodišnjem mjesecu ramazanu dali moto bereket ramazanskih ibadeta u porodici i džematu. Porodica je za nas primarna jer oslikava kretanja i smjenu generacije. Vidjet ćete da i naši stariji imaju svoju praksu odavanja počasti ramazanu.
Drago mi je da je naš NVO sektor dao prostora našim umjetnicima za afirmaciju naše kulturne baštine. Dok sam sjedio ovdje slušao sam recitaciju umjetnice Selme Alispahić od Rešada Kadića o ramazanu. U pozadini sam čuo ženu koja, također, ponavlja taj naš mevlud i onda kažem: Bože što je ovo lijepo. Zato što je to naša tradicija, kultura, jer narod bez kulture nije narod, narod bez tradicije. Jer narod ima svoj jezik, vjeru, tradiciju. Naš jezik je bosanski jezik. Mi se ovdje okupljamo na Baščaršiji jer je ovo poseban prostor za Bošnjake. Baščaršija se definiše kao zanatski centar. Jest, tako je i bereket je u tim zanatima. Kažu da je i trgovački i to ćemo prihvatiti jer je to trgovina i kumunikacija. Baščaršija je i turistički centar jer ko dolazi u Bosnu, a nije posjetio Baščaršiju kao da i nije dolazio u Bosnu. Mi kažemo ne samo da je Baščaršija zanatski, trgovački, turistički centar, nego prije svega ovo je za Bošnjake duhovni centar. Jer Baščaršija sa Begovom džamijim, medresom, Kuršumlijom, Hanikahom, Gazijinom bibliotekom i ovim prostorom je blagoslovljeni prostor jer on podrazumjeva rad, red i život u skladu i harmoniji.
Posebno želim da pohvalim one koji su zaslužni za organizaciju ove manifestacije. Vjerujem da će taj tim nastaviti svoj rad uz našu podršku, ali prije toga uz vašu podršku za ovakvim okupljanjima. Vi ste glas da nam trebaju ovakvi programi, jer sad možemo birati u koju ćemo džamiju na teraviju. Ako nećemo na teraviju idemo u svoje domove da ukućanima kažemo kako nam je bilo lijepo na Baščaršiji. Na Baščaršiju se ide da se kušaju ćevapi, pije voda, ali i da uzmemo duhovnosti. Bosanska i bošnjačka duhovnost nije samo vezana za Mehmeda Fatiha nego se ona ovdje ugnijezdila i utvrdila preko Gazi Husrev-bega. On je mnogo gradio, ali mu se desilo to što se desilo. Ima poema o tome. Ostavio je žal na to što ga njegovi savremenici nisu razumjeli. Tako bude sa onima koji su ispred, koji su avangarda, koji prave ovakve programe. Oni bivaju napadani i osporavani od onih koji neće ovakve segmente. Zašto? Zato što je uvijek reakcija veća od akcie, a akciju vode hrabri, odgovorni i oni koji idu prije vremena. Bošnjaci se uspravljaju u svojoj kulturi, vjeri, ljubavi prema domovini Bosni, tradiciji i porodici. Ova manifestacija upravo šalje tu poruku za obnovu snage duha. Ramazan nam pomaže da uspostavimo balans između duhovnog i materijalnog. Post je skriveni ibadet, a i Allah je skriven. Mi kroz post želimo vidjeti sebe iznutra. Neki će postiti dane na početku ili na sredni ili na kraju. I to je dobra poruka jer su čuli zov Gospodara koji poručuje da nam postom želi olakšati. Da se smirimo jer smo 11 mjeseci u pokretu, obavezama, potrebi, radu, žurbi, a u 12-tom mjesecu, mjesecu rmazanu, imamo jedan mir. Nemojte se bojati hoćemo li moći izdržati ili nećemo. Taj napor jeste smanjenje fizičke aktivnosti, ali je u isto vrijeme jačanje duhovne snage. Čovjek je dualističko bice-ima duh i materiju i treba uspostaviti harmoniju. Kada napravimo balans između ovoga i sinergiju tada postajemo potpuni insani koji imaju vjeru u jednog Boga, imaju nadu u bolje sutra i koji znaju da Allah dž.š. spušta milost ljudima. Allah spušta milost, daje vjeru onima koje On voli jer On je zaštitnik onih koji mu padaju na sedždu. Molim Allaha nam ukabuli ibadete, da spusti na nas svoju milost, na sve nas, na ovaj grad, da podari bereket i uspjeh ljudima od zanata, da Bosnu učini svjetlom islama onako kako su naše gazije i šehidi to pokazali.”

Predavač druge večeri manifestacije bit će zagrabački imam dr. Mirza Mešić.

Piše: Voloder Sanadin

Program manifestacije možete pratiti preko službene Facebook stranice.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top