Islamske temeU FokusuVijesti iz svijeta

Mjesec dana ubijanja Gaze

Slike koje svaki dan stižu iz Gaze su apokaliptične, pola tamošnjih zgrada je uništeno, a milion i po njenih stanovnika moralo je napustiti svoje domove. Njih 717.000 smješteno je u 149 objekata UN-ove agencije za palestinske izbjeglice. Uništeno je 55 džamija i sedam crkava

Navršilo se mjesec dana otkako Izrael bombama ubija Gazu. Nakon subote sedmog oktobra, kada su pripadnici Hamasa izveli napad na Izrael, ta zemlja odgovara divljačkim napadaima na Gazu.

Oslobodivši sav bijes svoje moćne i moderne vojske, Izrael je bacio više od 10.000 bombi na Pojas Gaze, gdje je zatvoreno 2,4 miliona ljudi. Prema Ministarstvu zdravstva Gaze, više od 10.000 civila je ubijeno, uključujući 4.104 djece, 2.600 žena i 600 starijih osoba. Osim toga, 24.000 ljudi je ozlijeđeno, a 2660 je nestalo, među kojima 1270 maloljetnika.

Slike koje svaki dan stižu iz Gaze su apokaliptične, pola tamošnjih zgrada je uništeno, a milion i po njenih stanovnika moralo je napustiti svoje domove. Njih 717.000 smješteno je u 149 objekata UN-ove agencije za palestinske izbjeglice. Uništeno je 55 džamija i sedam crkava.

Bolnice, u kojima su smješteni deseci hiljada prognanika, također su postale meta granata jer Izrael tvrdi da Hamas djeluje iz tunela iskopanih ispod njih, ponekad dubokih 30 metara. Ni to nije dovoljno, polovina od tridesetak bolnica u Gazi zatvorena je zbog nestanka struje uzrokovane nestašicom goriva, koje ne može stići s ostatkom ono malo humanitarne pomoći poslane iz Egipta.

Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Qassam, saopštilo je da je 27 vojnih vozila izraelske vojske potpuno ili djelimično uništeno tokom sukoba u Pojasu Gaze u posljednjih 48 sati, javlja Anadolu.

Abu Obaida, glasnogovornik Brigada Al-Qassam, istakao je na Telegram nalogu da nastavljaju borbe sa izraelskim snagama koje su ušle u Pojas Gaze kopnenim putem. Dodao je da su samo u posljednjih 48 sati potpuno ili djelimično uništili 27 izraelskih vojnih vozila.

Istakao je također da su izveli napade na neprijateljske snage sa desetinama minobacačkih granata i ušli u direktan sukob, nanijevši im ogromne gubitke. Izraelska vojska još se nije oglasila nakon izjava Abua Obaida.

Sa druge strane, Tel Aviv tvrdi da je u ovih mjesec dana pogodio više od 11.000 “meta koji pripadaju terorističkim organizacijama”, pomažući Hamasu da ispaljuje svoje projektile iz civilnih područja. Da bi to učinio, prikazuje videozapise koje su snimili njegovi vojnici, a koji pokazuju ulaze u tunele i raketne bacače u blizini dječjih parkova, bolnica i škola.

Ukupno, Izrael procjenjuje da je pogodio više od 11.000 “meta koje pripadaju terorističkim organizacijama”. Njihova kopnena ofanziva, u međuvremenu, nastavlja dijeliti Pojas na dva dijela i okružiti grad Gazu, koji je na pragu nakon što je osigurao da su njegove trupe stigle do mora.

Tamo je situacija toliko očajna da humanitarna pomoć iz Egipta preko Rafe nije dovoljna. U nedjelju je preko tog prelaza prošlo samo 25 kamiona s hranom, vodom i lijekovima. Jordan je u ponedjeljak ujutro pokrenuo humanitarnu pomoć iz zraka, operaciju koja je morala biti usklađena s izraelskom vojskom.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izrazio je u ponedjeljak duboku zabrinutost zbog očitog kršenja međunarodnog prava u Gazi, ističući da “nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava”, javlja Anadolu.

Guterres je na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku istakao da UN i njihovi partneri pokreću humanitarni apel u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara za pomoć 2,7 miliona Palestinaca.

“Duboko sam zabrinut zbog očitog kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojem svjedočimo. Dozvolite mi da budem jasan: nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava”, istakao je šef UN-a.

Opisujući situaciju u opkoljenoj i bombardovanoj palestinskoj enklavi Pojasu Gaze kao nešto “više od humanitarne krize”, Guterres je cijelu situaciju nazvao krizom čovječanstva koja potresa svijet i region.

Naglasio je da zaštita civila mora biti najvažnije pitanje te dodao da se “Gaza pretvara u groblje za djecu“, sa stotinama djevojčica i dječaka koji su ubijeni ili ranjeni svakog dana.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci