fbpx
Umjetnost

Međunarodni simpozij u Sarajevu: Afirmacija islamske umjetnosti u BiH

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u srijedu će biti održan prvi međunarodni simpozij o islamskoj umjetnosti koji se u novijoj istoriji organizuje u Bosni i Hercegovini, čime se želi ukazati na značaj islamskog umjetničkog i kulturnog naslijeđa te afirmisati nove percepcije i perspektive razumijevanja i odnosa spram potencijala islamske umjetnosti u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ibrahim Begović, predsjednik organizacionog odbora simpozija, kazao je na današnjoj konferenciji za medije da islamska umjetnost stoljećima obogaćuje kulturnu istoriju i kulturne potencijale BiH, ali da unatoč tome nisu zadovoljni tretiranjem islamske umjetnosti i islamskog kulturnog naslijeđa.

“Želeći da ukažemo i na značaj afirmisanja islamske umjetnosti, islamskog kulturnog naslijeđa, čuvanja takvog kulturnog naslijeđa, Rijaset islamske zajednice je podržao prijedlog o održavanju simpozija koji bi bio inicijalni projekat u otvaranju aktivnije priče i tretiranja islamske umjetnosti i islamskog kulturnog naslijeđa na ovim prostorima”, rekao je Begović.

Organizatori simpozija su Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je i nosilac aktivnosti u ovom projektu, zatim Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka, Vakufska direkcija, Orijentalni institut, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić i “Islamic Art Magazin”.

“Kroz ovaj simpozij se žele aktualizirati pitanja snažnijeg pristupa u očuvanju, prikupljanju, objedinjavanju građe iz područja islamske umjetnosti i posvećivanja adekvatne pažnje kao što se to radi u modernom svijetu. U tom smislu očekujemo da simpozij otvori pitanja i u našoj javnosti aktuelizira ovu temu na adekvatan način”, kazao je Begović.

U okviru simpozija “Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini” će biti predstavljeno 19 izlaganja od vrsnih i eminentnih poznavalaca ili istraživača islamske umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Francuske, Turske i drugih zemalja.

Haris Dervišević s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i član organizacionog odbora simpozija kazao je da je riječ o projektu decenijske važnosti te da broj organizatora na čelu sa Islamskom zajednicom u BiH govori o ozbiljnosti projekta.

“Prije više od osam mjeseci je objavljen međunarodni konkurs za prijavu na simpozij. Ono što imamo sutra vidjeti na naučnoj konferenciji je manje od polovine pristiglih prijava. Prijave su pristizale iz centralne Azije, Bliskog istoka, Grčke, Turske, Kazahstana, Austrije, Francuske… Riječ o islamskoj umjetnosti nije samo o umjetnosti koja je značajna samo za BiH, svakako da ona prevazilazi i region i ide u svjetske okvire”, rekao je Dervišević.

Dodao je da je simpozij dokaz da BiH ima važna svjetska umjetnička djela te da je gošća sutrašnjeg simpozija zamjenica direktorice Muzeja islamske umjetnosti u Dohi, koji je jedan od tri najznačajnija muzeja islamske umjetnosti u svijetu.

Povodom simpozija biće postavljena i prigodna izložba eksponata iz područja islamske umjetnosti u izložbenom prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha u trajanju od 25. oktobra do 1. novembra 2017.

“Odlučili smo da uz međunarodni simpozij pokušamo predstaviti barem mali dio toga što se krije u našim muzejima i privatnim zbirkama. Izložbu smo podijelili na tri segmenta. Jedan segment u radovi u metalu – konkretno, demirlije, koje su stare između 150 i 200 godina. To je veoma rijetka zbirka i neke će tek sada prvi put biti predstavljene javnosti. Centralni dio će biti pokriven ćilimima i sedžadama. To su uglavnom perzijski i anadolski ćilimi stari više od 100 godina koji se nalaze u našim zbirkama, a mnoge od njih smo našli u sarajevskim džamijama. Sa treće strane imamo dio gdje će biti predstavljena kaligrafija i to, uglavnom, naših savremenih autora”, rekao je Kenan Šurković, glavni urednik “Islamic Arts Magazina”.

Ismet Bušatlić, rukovodilac tima autora simpozija, istakao je da islamska umjetnost u BiH nije posebno naglašena, iako je prisutna pa će, kako je kazao, sutrašnja priča upotpuniti utisak o bogatstvu i raznolikosti islamske umjetnosti na ovim prostorima.

“Kroz izložbe koje ovdje prate i stvaraju poseban ambijent – umjetnost u metalu, na tekstilu i papiru – nije cjelovita riječ o islamskoj umjetnosti na ovim prostorima, stoga će ‘riječ’ dopuniti ambijent koji stvaraju izložbe a svijet će preko izložbe i simpozija saznati nešto više o umjetnosti o kojoj, nažalost, često u svijetu znaju više od nas samih”, rekao je Bušatlić.

Simpozij su, pored organizatora, podržali i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad.

 Akos.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button