Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Medina, mjesto gdje Islam dobiva novi horizont

Medina, mjesto gdje Islam dobiva novi horizont

Medina je drugi grad po veličini u Hidžazu. Nalazi se 450 km sjeverno od Mekke u jednoj dosta plodnoj sa tri strane golim brdima okruženoj dolini. Ranije se zvala Jersib. Pod imenom jersippa poznata je još od vremena Ptolomeja. Ovaj toponim spominje se i u Kur'anu:

Kad su neki među njima rekli: „O stanovnici Jersiba, ovdje vam nema opstanka, pa se vratite!“ (El-Ahzab, 13)

Poslanik je kasnije, budući da sam naziv Jersib u arapskom jeziku podsjeća na pojmove serb i tesrib što znači prijekor, grdnja, promijenio njeno ime u Medina. I pod ovim imenom spominje se u Kur'anu i Poslanikovom sunnetu:

Među beduinima oko vas ima i licemjera, a ima ih i među stanovnicima Medine. (Et-Tevbe, 101)

Nije trebalo da stanovnici Medine ni beduini u njenoj blizini iza Allahova Poslanika izostanu…(Et-Tevba, 101)

Ako se licemjeri i oni čija su srca bolesna i oni koji po Medini šire laž-ne okane… (El- Ahzab, 60)

Oni koji govore: „Ako se vratimo u Medinu, sigurno će jači istjerati iz nje slabijeg!“ (El- Munafikun, 8)

Buhari bilježi od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik rekao:

„Naređeno mi je da stanujem u naselju koje će ovladati ostalim naseljima. Licemjeri govore ‘Jersib’, a to je Medina. Ona odstranjuje od sebe zao svijet, kao što kovačka mješina odstranjuje trosku od željeza.“

Osim ovih imena grad se još naziva Tajjiba i Taba. Buhari bilježi od Ebu Humejda da je Allahov Poslanik, kada je ugledao Medinu prilikom povratka sa Tebuka, rekao: „To je Taba!“ Taba i Tajjiba nemaju ništa zajedničkog sa Tebom u Starom Egiptu, iako to neki pokušavaju dovesti u vezu.

Neki orijentalisti tvrde da su Jevreji, koji su naselili ove prostore, poslije progona od Rimljana, bili ti koji su promijenili ime Jersib u Medina. Međutim, to historijski nije utemeljeno, jer se pouzdano zna da Jersib prije Hidžre nikada nije poznat pod imenom Medina.

U prvom članu Medinskog ustava, koji je donijet odmah nakon Poslanikovog dolaska u ovaj grad spominje se Jesrib, a ne Medina. Svi dokumenti koji su nastali u tom vremenskom periodu spominju samo Jesrib. Kasnije će Poslanik ime ovog grada promijeniti u Medina a muslimani će tome dodati i atribut munevvera, iz pijeteta prema Poslaniku pa će ovaj grad biti poznat pod imenom El-Medina el-munevvera (Svijetla Medina), kao što su i Mekku uostalom zvali Meketu'l-mukerrema (Plemenita Mekka).

Medina je grad Allahova Poslanika. U njoj se nalazi Poslanikova džamija. Tu je i njegov mezar (Merkadi-Šerif), mauzolej besprimjerno ukrašen, izgrađen od marmora kao što je i sama džamija. Tu su i mezari njegovih drugova, ashaba Ebu Bekra i Omera. Prostor između mauzoleja i minbera zove se Revdai-mutahhera.

U Medini se nalazi i Beki'l-garkad (Mezaristan Medine) u kome su pokopane najistaknutije ličnosti iz prvih dana islama. Poslanik je često posjećivao ovaj mezaristan i molio Allaha da njegovim stanovnicima podari oprost, riječima: „ O moj Bože, oprosti stanovnicima medinskog mezaristana.“

U ovom mezaristanu pokopani su i članovi Poslanikove porodice. Njegove supruge, osim Hatidže i Mejmune, čiji se mezari nalaze u Mekki (Mezaristan Mua'lla), zatim njegova djeca: Fatima, Rukajja, Zejneba, Ummi Kulsum, Abdullah, Kasim i Ibrahim.  Tu su i mezari učesnika Bitke na Bedru i Bitke na Uhudu, zatim mezari Osmana b. Maz'una, Osmana b. Affana, Halime, dojilje Allahova Poslanika, Malika ibn Enesa, Džafera Sadika, Abdullaha ibn Mesuda, Ebu Seida Hudrija i mnogih drugih.

U ovom mezaristanu kao i u onom u Mekki bilo je vrlo interesanstnih mauzoleja i drugih spomenika memorijalne arhitekture. Međutim, danas toga više nema, osim Poslanikova mauzoleja u Medini …

Nedaleko od Medine nalazi se i Bedr, mjesto značajno po godišnjim sajmovima i Bici na Bedru, druge hidžretske godine, u kojoj su muslimani nanijeli težak poraz politeistima. Ova Bitka predstavlja prekretnicu u povijesti islama.

Pored Bedra tu je i Uhud, mjesto u neposrednoj blizini Medine gdje se odigrala druga bitka između muslimana i politeista, treće hidžretske godine. Muslimani su tu bitku izgubili. Međutim, oni su , i pored poraza, iz ove bitke izvukli i neke koristi. U podnožju Uhuda nalazi se i mezaristan gdje su pokopani i neki učesnici ove Bitke. Tu je i džamija hazreti Hamze, zatim džamija sa dvije kible Mesdžidu'l-kibletejni i mnoga druga mjesta iz naše muslimanske povijesti.

 

Izvor: Izbor Poslanikovih hutbi – Jusuf Ramić

Za Akos.ba priredila: Arnela M.

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com