Vi ste ovdje
Home > ramazanski-kutak > Medicinski aspekti posta: Blagodat zdravlja

Medicinski aspekti posta: Blagodat zdravlja

Zbog same teme neophodno je prije svega nešto reći o zdravlju, jer kada se govori o medicinskim aspektima posta, podrazumjeva se prije svega njegov uticaj na ljudski organizam, odnosno uticaj posta po ljudsko zdravlje.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. Jedna sveobuhvatna definicija, ali nalazimo za shodno i navesti šta je zdravlje za nas muslimane. Za nas muslimane zdravlje je jedna od najvećih Allahovih blagodati kojim čovjek biva darovan od Uzvišenog Stvoritelja, a koja po islamskom učenju dolazi odmah nakon blagodati imana.

Zašto? Pa jednostavno zato što onaj kome je podareno zdravlje u tijelu i duhu ima mogućnost da saznaje, radi, i bori se za svoju vjeru, domovinu, porodicu, imetak itd. Također, zdrava osoba može obavljati svoje vjerske i ovodunjalučke dužnosti na najbolji mogući način, dok bolesnik to čini znatno teže ili nije u mogućnosti uopšte izvršavati te obaveze, pa stoga ulazi u skupinu onih za koje vrijede olakšice i opravdanje.
On nećće imati nikakvih šerijatskih konsekvenci, ali ipak mimoit će ga veliki bereket-blagoslov.

Ukazujući na vrijednost zdravlja, Allahov poslanik Muhammed a.s. u hadisa kaže:
”Mnogi ljudi obmanjeni su u pogledu dvije blagodati: zdravlja i slobodnog vremena.”

Kao i:

molite Allaha da vam podari zdravlje, jer poslije čvrstog imana nema ništa bolje od zdravlja … (Ibnu Madždže, Ahmed, Ibnu Hibban)

Dik arapska poslovica, aludirajući na vrijednost zdravlja, kaže:
„Zdravlje je kruna na glavama zdravih ljudi, a vide je samo oni koji su bolesni“.
Obzirom na kojem stepenu je zdravlje prema islamskom učenju, Islam propisuje muslimaima kako da brinu o svom zdravlju, da daje tijelu njegovo pravo time što će se hraniti samo dozvoljenom halal hranom, održavanjem potpune čistoće i higijene tijela, suzdržavanjem od hrane tokom mjeseca Ramazana te liječenjem u slučaju bolesti.

Stoga možemo slobodno zaključiti da je čuvanje zdravlja – dužnost svakog muslimana.
A jedna od najstarijih i vrlo efikasnih metoda detoksikacije tj. čišćenja organizma, očuvanja zdravlja i liječenja jeste post.

Nastavlja se…

Za Akos.ba piše: mr. sci. med. Adem Zalihić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top