Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Majke šestogodišnjaka, da li ste prebrojali zube svojim mališanima?

Majke šestogodišnjaka, da li ste prebrojali zube svojim mališanima?

Piše: Dr. Amra Lutvikadić

Specijalista ortodoncije

Adresa: Zagrebačka 37

Kontakt telefon: 062/  550 – 000

Od  otprilike navršenih šest mjeseci života, svaka majka, svaki roditelj muku muči sa zubićima svog djeteta. Neprospavane noći, ljuljanje, pjevušenje uspavanki,  tada nisu sredstva koja bi pomogla u suzbijanju boli i neprijatnosti, koju naši mališani osjećaju, prilikom nicanja zuba.

Dani i noći se nižu, mjeseci prolazi, a u ustima naših najmlađih zubi se redaju jedan pored drugog, poput vojnika na jutarnjem postrojavanju. Do treće godine života u ustima mališana dvadeset takvih vojnika se reda i ostaje, čekajući svoju smjenu. Dvadeset izniklih mliječnih zubića koje je potrebno redovno prati, redovno održavati, kako bi u potpunosti sačuvali mjesto za nasljednike.

To mjesto je potrebno sačuvati do dolaska glavnih i jedinih stalnih zuba. Veoma je važno znati da se raspored mliječnih zubića neće promijeniti dolaskom, nekada i neprimijećenog, prvog molara- ŠESTICE. Prvi molar je zub, koji je potrebno sačuvati, njegovati i čistiti. Ne, samo da je potrebno ga očuvati blistavim kako bi bio što ljepši, nego je on i potreban kako bi se osigurala pravilna kvaliteta žvakanja.

Veoma je važno da svaki roditelj vodi brigu o zubima svoga djeteta, nevažno da li su u pitanju mliječni ili stalni zubi. Ali, dolaskom prvih molara, snage upotrijebljenje za mliječne zube trebale bi se udvostručiti. Ukoliko niste sasvim sigurno da to radite na ispravan način, zakazivanjem termina u našoj ordinaciji i samom posjetom možete se bolje informisati i uvjerititi da li ste na pravom putu.

Samom posjetom našem stručnom osoblju ćete dati sebi priliku, prvenstveno kao roditelju, a potom i svom djetetu za upotpunjavanje pravilnih higijenskih navika, sticanjem navika redovnom odlasku stomatologu, redovnim profesionalnim čišćenjem i adekvatnom zaštitom zubića.

U našoj ordinaciji dobra prevencija je pola oralnog zdravlja.

Dr. Amra Lutvikadić

Specijalista ortodoncije

Adresa: Zagrebačka 37

Kontakt telefon: 062/  550 – 000

FB: Dr Amra Lutvikadic

akos.ba

 

 

 

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top