Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Majčinstvo 20/30/40: Samra Ćosović Hajdarević

Majčinstvo 20/30/40: Samra Ćosović Hajdarević

Od jakih i zdravih porodica nastaje jako i zdravo društvo, a u izgradnji takve porodice majka igra nezamjenljivu ulogu.

Majčinstvo je glavna uloga u lepezi životnih uloga a svaka majka definira tu ulogu na svoj način.

Za mnoge majke to znači biti oslonac djetetu, pružati ljubav i dati povjerenje, pripremiti djecu za sve uspone i padove, osluškivati ih i prepoznavati, ne voditi ih već usmjeravati, ne ograničavati ih, već otvarati ih svijetu kojeg moraju sami spoznati.

Utka li se to u odnos majka-dijete, sve to neće nestati kako opada kazaljka vremena provedenog zajedno.

Postati majkom lijepo je u svakoj životnoj dobi

Naša sagovornica Samra Ćosović Hajdarević, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, je majka troje djece. U razgovoru za naš portal je majčinstvo okarakterisala kao veliku blagodat ali i veliki emanet koji je od Boga dat „Prvi put sam postala majka  u 21-oj godini života, drugi put u 23-oj, a treći put u 33-oj godini života, te ne odustajem da možda budem majka i u 40-tim. Ne želim da me iko ograničava u majčinstvu. Zaista je veoma zanimljivo i skoro pa različito bilo u sva tri slučaja. Sa prvo dvoje djece sam bila studentica, mlada i neiskusna majka koja se trudila da stigne sve svoje obaveze iako su mi djeca uvijek bila na prvom mjestu. Postati majkom lijepo je u svakoj životnoj dobi. Iz vlastitog iskustva mogu reći da sam imala tri sasvim različita ali i posebna iskustva protkana različitim osjećajima i zrelošću. Biti majka ne znači samo biti u drugom stanju i donijeti dijete na svijet, to je mnogo više. Za mene majčinstvo jeste uloga gdje se pokušavam multiplicirati u svakom momentu kada sam im potrebna, a uvijek u tome uživam. Nije jednostavno biti majka, pedagog, psiholog, učiteljica, domaćica, drugarica, i pri tome ispuniti sve njihove želje i očekivanja. Veliki je uspjeh odgojiti dijete koje će biti prvenstveno čovjek i znati prepoznati i slijediti prave vrijednosti.“

Od jakih i zdravih porodica nastaje jako i zdravo društvo, a u izgradnji takve porodice majka igra nezamjenljivu ulogu.

Stoga, uspješno podizanje djece i postizanje uspjeha na drugim poljima, odnosno mirenje porodičnih i poslovnih obavez je stvarni izazov Kada ste u životu svjesni i kada znate koji su vaši prioriteti i ciljevi, onda usklađivanje porodičnih i poslovnih obaveza postaje mnogo lakše. Smatram da ne postoji jedinstveni koncept kojeg bih mogla preporučiti drugim majkama, a porodicu i majčinstvo nikad nisam smatrala obavezom tako da mi je to omogućavao da lakše upravljam organizacijom poslovnih obaveza. Veoma je važno imati iskren i otvoren razgovor sa svojom djecom. Tako stičemo međusobno povjerenje, a da pri tome ne gubimo majčinski autoritet“ – navodi Samra.

Kao najvažniju i zaključnu poruku ovog razgovora, naša sagovornica ističe „Smatram da nebi trebao proći niti jedan dan, a da ne zagrlite svoju djecu i da im ne kažete koliko ih volite“.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top