Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Krenule s pedesetak maraka, sada prave levhe vrijedne stotine KM

Krenule s pedesetak maraka, sada prave levhe vrijedne stotine KM

Krenule su bukvalno bez ičega, da bi za šest godina stvorile svoje malo carstvo u što se uvjerila i ekipa Anadolu Agency (AA). Tako sada Udruženje žena Medžlisa Islamske zajednice Livno osim zlatoveza, koji im je zaštitni znak, rade proizvode na foliji, tehniku dekupaža, proizvode nakit, imaju i organizirane kurseve šivanja, sekcije hora, islama, Kur'ana…

Za AA kažu kako svaka od žena koja dođe u Udruženje može pronaći nešto za sebe, puno toga naučiti, ali uz primjenu stećenog znanja otpočeti i s radom u svom domu te tako pojačati kućni budžet.

Ono što svakom prvo pada u oči jesu vrijedni radovi zlatovezom, veoma zahtjevnom tehnikom za koje treba puno vremena i truda.

– Za jedan rad potrebno i mjesec dana – 

“Treba prvenstveno volje, a i truda treba jako puno. Ali, bez volje i želje da se nešto napravi nema ništa. Mi smo krenule sasvim slučajno, spontano. Muallima Šejla Mujić-Kevrić je vidjela jedan moj rad, prvu moju levhu koju sam napravila. Pitala me da li sam voljna da pokažem drugim ženama, a to je bilo prije davnih pet i po godina. I tako je to sve krenulo”, kaže u razgovoru za AA Amira Jahić, voditeljica Sekcije zlatoveza.

Navodi kako su određeno vrijeme pauzirale, ali da posljednje četiri godine intenzivno rade.

Ističe da je na sekciju dolazilo negdje oko 30 žena, ako ne i više, ali da je samo osam do deset stalnih žena koje se time bave. To jasno govori o koliko zahtjevnoj tehnici se radi.

“Vidi se po radovima da smo prilično vrijedne. Da ne ispadne da nas hvalim, ali uglavnom radi se. Dođu žene. Onaj kome se ne svidi dođe jednom, dvaput, triput i odustane. Kaže meni to ne ide, ja više neću. One žene kojima ide, one malo po malo uče ono što ne znaju, pitaju ono što ne znaju i lijepo doprinose svom kućnom budžetu s tim što su naučile. Ako ništa, neće trošiti za bajrame, rođendane novac da kupe poklone. Napravit će ga same s puno manje novca. I naravno da je to vrijedniji poklon od bilo kog poklona koji se kupi u trgovini”, ističe Jahić.

– Dio novca i za humanitarne svrhe – 

Učestvovali su prošle i pretprošle godine na sajmu u Forumu, u Livnu. To je predbožićni sajam.

“Imali smo u planu da napravimo izložbu, samo nam uvijek nedostaje radova. Jer, dok mi napravimo jedne, drugi se prodaju. S tim novcem kupujemo sljedeći materijal. Dio novca ide kada su neke akcije u humanitarne svrhe, a ostalo sve ide u materijal, jer smo od početka težili tome da budemo samoodrživi, da ne tražimo novac ni od koga. Mi smo krenuli s 56-57 KM. To nam je bio početni fond, da bi sada došli do levhi koje vrijede po 200, 250 i 300 KM, zavisi kako koja. Jer, za neke treba mjesec dana da se urade”, navodi Jahić.

– U izradu nakita se utka dio sebe

Na stolovima se može vidjeti i brojni nakit rad članica Udruženja žena Medžlisa Islamske zajednice Livno.

“Ideja se javila tako da su neke žene iz ovog Udruženja pitale da li mogu da im donesem neki brošić da izgleda kao Cvijet Srebrenice. A, pošto sam ja i privatno prije radila nakit uzala sam materijal, naručila i uradila Cvijet Srebrenice od metala. Onda smo došli na tu ideju, muallimi Šejli smo predložili i ona se odmah složila da mi to radimo. Krenuli smo od Cvijeta Srebrenice. Kasnije smo počeli da radimo tespihe, narukvice, sada su tu već i satovi, imaju i narukvice sa imenima, kao i tespih sa imenom tako da imamo već veliku ponudu nakita”, kaže za AA Arijana Seferović, voditeljica Sekcije nakita.

– Zbližavanje žena – 

Osim što prave predivne radove članice okupljene u Udruženje žena Medžlisa Islamske zajednice Livno se i druže. Jedno od takvih druženja je i kroz Sekciju hora.

Sada su, kaže, mnogo povezanije, mnogo više se znaju, upoznaju se kako njihova djeca tako i oni.

“Prije toga nije bilo. Sada smo svi skupa iz džemata i mlađe žene i starije. I to nam puno znači. Nadam se da će nas biti još i više i da ćemo imati još više susreta, posjeta nekim drugim gradovima. Nismo još nastupali izvan, većinom smo još pri Gradu Livnu i okolnim selima, ali nadam se da hoćemo uskoro”, poručila je Šabanović.

– Od polaznice do umjetnice – 

Mnoge žene u Livnu završile su i tečaj šivanja, a mnoge i nakon toga nastavile da rade na mašini kako za sebe, tako i za druge, po potrebi. Svjedoči to Aida Bašić, voditeljica tečaja šivanja.

“Interes žena je veliki. Imamo osam običnih mašina i jednu industrijsku. Podijeljeni smo čak u dvije grupe. Mašine se koriste i kod kuće i na tečaju i stvarno imamo ogroman broj zainteresiranih. Kao prvi korak nauče osnove mašine, da rukuju s njom. I onda obično krenu s tim idemo potkratiti hlaće, rajfešluse proštopati i onda se pojavi ta veća zanimacija i veća volja. I onda se pojavi i volja za krojenjem. Pa krojimo i tunikice i suknjice. Sve zavisi od osobe do osobe, odnosno kolika se zainteresiranost pokaže kod nekoga. Žene su zainteresirane prilično dobro. Žene dođu dva puta na tečaj i treći put mene pitaju gdje mogu kupiti mašinu da mogu koristiti kod kuće. I tako to obično ide. To je nekako naše druženje s mašinama”, kaže Bašić.

U narednom periodu, navodi, planiraju nastaviti tečaj šivanja i krojenja, opet napraviti neke dvije do tri grupe i omogućiti i drugim ženama, djevojkama, zainteresiranima da šiju.

– Škola Kur'ana joj promijenila život – 

Posebna radost za žene koje se okupljaju jeste i Škola Kur'ana. To joj je, kaže, za AA, Bulka Šarić, polaznica škole, nakon što je ostala sama puno pomoglo.

“Puno mi znači i zadovoljna sam. Zahvalna sam Medžlisu Islamske zajednice Livno i muallimama koje me podržavaju. To mi je nešto veliko, jer to me smiruje. Ništa nisam znala, samo sure i što sam postila, klanjala. A, sufaru i Kur'an samo pročitaj, pa se pitaj šta li Bože znači? Hvala dragom Allahu dž. š. sada znam. Koliko – toliko znam, zadovoljna sam. Škola Kur'ana me privukla, a privlači i druge. Što god pođem, ali okrećem se Kur'anu. To mi je važno. Za druge ne znam, ali za sebe znam da mi je to veliko”, navodi Šarić.

Poručila bi, kaže, svim ženama koje su ostale same i koje imaju vremena da dođu na učenje, da nešto postignu.

“To je nešto veliko. Ne mogu opisati. Druge upozoravam i kažem idite. Vidite dokle sam došla. Nisam ništa znala. Ali, polako i ide, ja sam zadovoljna. Zahvaljujem muallimama na svemu”, poruka je Šarić.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top