KulinarstvoU Fokusu

Kremasta povrtna čorba

Priprema:15 min

Kuhanje: 25 min

Serviranja:6 – 8 porcija

Sastojci:

1 kašika  maslaca

2 stabljike celera, sitno sjeckane

2 češnja bijelog luka, propasirana

1 glavica crvenog luka, sitno isjeckana

1 velika slatka crvena paprika, na kockice

so, biber

500ml povrtnog ili pilećeg temeljca

4 crvena krompira, izrezana na kockice (1cm)

3 šolje kukuruza u zrnu (svježi ili zamrznuti)

2 kašike brašna ili kukuruznog škroba

375ml vrhnje za kuhanje 20% m.m.

kašičica nasjeckanog svježeg bosiljka

Priprema:

U velikoj posudi rastopite Dukat maslac na srednje jakoj vatri. Propržite celer, bijeli luk, crveni luk, crvenu papriku, 3/4 kašičice soli i 1/4 kašičice crvene  paprike 5 minuta ili dok crveni luk ne omekša.

Dodajte povrtni ili pileći temeljac, krompir, kukuruz i 500ml vode; pojačajte vatru dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 10 minuta ili dok krompir ne bude skoro skuhan.

Umutite brašno u Brzo&Fino vrhnje za kuhanje i postepeno umiješajte u lonac. Malo pojačajte vatru i kuhajte nepoklopljeno, miješajući, oko 5 minuta ili dok se lagano ne zgusne. Nije potrebno da dalje ključa. Začiniti solju i biberom, naspite u zagrijane zdjele i pospite bosiljkom.

Ovo je lagana krem čorba, a ako vam je draža gušća, povećajte količinu brašna ili kukuruznog škroba na 3-4 supene kašike.

akos.ba

Povezani članci