KulinarstvoZdravlje

Korijander, začin i čistač otrova iz organizma

Korijander se koristi od davnina. Lako se prepoznaje po karakterističnom mirisu na stjenice. Izuzetno je ljekovit.

Korijander je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Korijander Coriandrum sativum je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki. Naziv korijander vodi porijeklo od grčke riječi koriannon – stjenica. Ovakav naziv biljka je zaslužila zbog mirisa zelenih, svježih listova. Na našem području poznata je pod različitim nazivima: Korijander, Korion, Kineski peršun, Kornikovec, Cimavica, Živica, Kišnec, Cilantro. Vodi porijeklo sa područja istočnog Mediterana i bio je poznat Asircima, Egipćanima, Rimljanima. Kao začin se od davnina koristi u gastronomiji, ali se odlikuje i izuzenom ljekovitošću.
Izvor:agroklub.ba

Izuzetno cijenjen začin

U žitnim poljima se susreće divlji korijander, ali se kao začin i ljekovita biljka koristi samo pitomi korijander. Ova jednogodišnja biljka dostiže visinu od 50 do 80cm. Cvijeta tokom ljeta. Plod je okruglastog oblika i ugodnog mirisa. Kada se svježa biljka protrlja između prstiju oslobađa se miris koji podsjeća na miris stjenica. Sušenjem se gubi taj neugodan miris. Sjeme je veoma prijatnog mirisa. Sjeme je najbolje prije upotrebe samljeti jer se tek tada dolazi do izražaja slatkasti okus.

Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže izlučivanje vode i otrova iz organizma, poboljšava metabolizam.

Može da se koristi svjež, osušen list i sjeme tokom cijele godine. Izuzetno je cijenjen začin koji se dodaje mnogim jelima. U Evropi i Americi se više koristi sjeme, a u Aziji i Africi se koristi i list. Dodaje se u salate, supe, variva, rižota, jela od povrća, mesa, ribe, sosove. Izuzetno popularan začin u kuhinjama Egipta, Maroka, Meksika, Kavkaza, Indije. Suvo sjeme se dosta koristi u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, kod izrade kobasica i sireva, konzervisanja maslina, zimnice. Često se kombinuje sa drugim začinima poput kima, bijelog luka, mažurana, čilija i anisa. Korijander se dosta koristi pri izradi parfema.

Niz ljekovitih svojstava

List i sjeme korijandera se odlikuju nizom ljekovitih svojstava. Koristi se za poboljšanje varenja, kod problema sa gastritisom i čirom na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, kod upale bešike i mokraćnih puteva, reume i artritisa, ublažava depresiju, snižava krvni pritisak, poboljšava san. Korijander ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova. Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže izlučivanje vode i otrova iz organizma, poboljšava metabolizam. Ublažava alergije, reguliše šećer u krvi i ublažava menstrualne tegobe, djeluje i kao afrodizijak. Ulje korijandera ima antibakterijsko dejstvo.

Da bi efekt korijandera došao do izražaja treba ga koristiti tokom tri sedmice. Kapi korijandra sadrže gorke materije koje potiču rad organa za varenje, pomažu varenje i izlučivanje otpadnih materija. Uzimaju se u količini od 25 kapi prije jela. Kod problema sa gastritisom uzimaju na tašte 40 kapi u čaši vode

Korijander sadrži minerale (kalcijum, selen, magnezijum, cink, željezo, fosfor, kalijum, jod), vitamine (A, B1, B2, C, PP), organske kiseline, oko 1% eteričnih ulja. Ulje od korijandera dobija se destilacijom nezrelih plodova, a u većoj količini je otrovno i izaziva opijenost i dubok san.

Sjetva korijandera

Za sjetvu korijadera izabrati rahla, plodna zemljišta sa blagokiselom reakcijom. Najčešće se sije tokom aprila, ali može da se sije ranije i kasnije u zavisnosti od vremenskih uslova. U baštama može da se sije u intervalima od 15 dana kako bi stalno imali svjež korijander. Ukoliko ga posijemo u zadnjoj dekadi aprila cvijetaće početkom jula, a sjeme će dozrijeti krajem avgusta. Vegetacija korijandera traje 4 mjeseca.

Dubina sjetve sjemena se kreće od 1 do 2cm u zavisnosti od karakteristika tla. Razmak u redu je 15cm, a međuredni razmak je oko 30cm. Tokom vegetacije korijander je potrebno zalijevati. Potrebe za vodom se mijenjaju tokom rasta.

Korijander može da se gaji u saksijama. Dobro je sjeme prije sjetve potopiti u vodu na nekoliko sati. To će ubrzati nicanje. Korijander niče za 10 do 15 dana.

Čaj od sjemena korijandera

  1. Jednu supenu kašiku usitnjenog sjemena preliti sa 2,5dl vrele vode i nakon 15 do 30minuta procijediti. Ovaj čaj pomaže kod tromosti crijeva i za istjerivanje vjetrova, kod otoka i tumora.
  2. Jednu čajnu kašičicu samljevenog sjemena preliti sa jednom šoljom vrele vode i ostaviti tokom noći, procijediti. Konzumirati po 1/3 šolje 3 puta tokom dana. Ovaj čaj se koristi kod poremećaja organizma, grčeva, bolesti želuca, lošeg varenja, proliva, nadimanja, hemoroida, glista.

Čaj od lišća korijandera

Dvije supene kašike usitnjenog lišća preliti sa jednom šoljom vrele vode. Ovaj čaj se pije tokom dana. Koristi se za ublažavanje alergijskih simptoma.

Za upotrebu korijandera u liječenju savjetujte se sa liječnikom, posebno trudnice.

akos.ba

Provjerite također
Close
Back to top button