Kolumne i intervjuiU Fokusu

Kontinuirani pritisak na Islamsku zajednicu i reisul-ulemu Kavazovića, a nesporna izjava!

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović, intelektualac koji pažljivo i odmjereno bira riječi u javnom prostoru, shvatio je svoju ulogu na pravi način, o čemu svjedoči njegovo posvećeno djelovanje tokom svih ovih godina od kada obnaša ovu izuzetno odgovornu poziciju.

Piše: Admir Lisica

Uloga vrhovnog vjerskog lidera reisul-uleme u društveno-političkoj svakodnevnici Bošnjaka muslimana izuzetno je bitna od uspostavljanja navedene funkcije, pa sve do danas.

U različitim okolnostima pred kojima su se nalazili Bošnjaci, mišljenja i stavovi vrhovnog vjerskog lidera bili su od neprocjenjive važnosti, jer je reis imao široku podršku i legitimitet.

Činjenica je da su toga oduvijek bili svjesni pripadnici drugih konfesija i naroda, čemu svjedoče događaji neposredno prije formiranja zajedničke države Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca (SHS). Da bi Bošnjake pridobili za svoju ideju, određeni srpsko-hrvatsko-slovenački političari nastojali su, savremenim rječnikom rečeno “lobirati” i prema Islamskoj zajednici, tačnije, vrhovnom vjerskom poglavaru.

Tadašnji slovenački političar dr. Anton Korošec u Sarajevo je došao s namjerom na bošnjačku političku i vjersku elitu uvjeri u ideju o zajedničkoj državi.

Jedan od njegovih glavnih ciljeva bio je da uvjeri tadašnjeg aktuelnog reisa Džemaludina Čauševića u kontekstu davanja podrške pomenutoj ideji. Čauševićevo mišljenje imalo je utjecaj na Bošnjake, a njegova podrška je za ostale narode bila pokazatelj da i Bošnjaci muslimani vjeruju u buduću državu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Samo godinu nakon što je formirana Kraljevina SHS, Čaušević je u intervjuu za jedan francuski medij komentira loš položaj Bošnjaka u novoj državi, te je na taj način nastojao skrenuti pažnju na nepravdu koja se činila Bošnjacima u novoj državi.

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović, intelektualac koji pažljivo i odmjereno bira riječi u javnom prostoru, shvatio je svoju ulogu na pravi način, o čemu svjedoči njegovo posvećeno djelovanje tokom svih ovih godina od kada obnaša ovu izuzetno odgovornu poziciju.

Hrabar u iznošenju stavova i glasan u odbrani Bošnjaka, što nažalost nije slučaj sa većinom bošnjačkih intelektualaca danas, reisul-ulema zna da je njegova obaveza brinuti o stanju svoje nacije, te da shodno događajima u prošlosti, nema luksuz da zanemaruje “teške teme”, koje često nisu poželjne kod određenih bošnjačkih intelektualaca.

Valjda zbog zone konfora i udaljavanja od društveno-političke svakodnevnice.

Autoritet uvaženog reisa Kavazovića je neupitan, a njegovi javni istupi imaju izuzetnu težinu, čega su svjesni oni koji ga nastoje natjerati da šuti. Milorad Dodik, određeni zvaničnici Srpske pravoslavne crkve, te određeni radnici u javnom prostoru entiteta RS, kontinuirano vrijeđaju Bošnjake, napadaju njihovu Islamsku zajednicu i svojim potezima poručuju Bošnjacima da moraju biti budni, te svjesni trenutka u kojem se nalaze.

Reisul-ulema Kavazović je bio žrtva Hrvatskog vijeća odbrane, u čijem je logoru proveo određeni period. Slično sudbina je zadesila i jednog od njegove braće, koji je također bio logoru, samo pod drugom komandom – srpskom!

Kao direktna žrtva agresije, Kavazović nikada nije u javnosti plasirao stavove koji vrijeđaju druge, njegovo javno djelovanje ne sadrži niti najmanju dozu poziva na zlo, što nije slučaj sa drugom stranom koja kontinuirano nastoji vršiti pritisak na vjerskog lidera muslimana Bosne i Hercegovine.

Kavazovićeva rečenica koja je zasmetala liderima bosanskih Srba, legitimna je teza kojom on govori da jedan narod, ukoliko mu budu srušene institucije, ukoliko bude napadnut, da će biti primoran da se brani svim raspoloživim sredstvima.

Pitajmo nekog Nijemca, Francuza, stanovnika Sjedinjenih Američkih Država, šta bi uradio kada bi njegove institucije bile srušene i kada bi bio napadnut?

Sigurno je da ne bi mirno čekao svoju smrtnu presudu. Legitimno pravo svih onih koji su napadnuti je odbrana i u tome nema ništa sporno!

Napadi na Islamsku zajednicu i njenog vrhovnog lidera ne spadaju u dnevnopolitičke teme, već je to ozbiljan problem kojem se konačno mora stati u kraj sistematski. Dužnost svih onih koji na neki način djeluju u javnom prostoru jeste da reagiraju u ovakvim i sličnim situacijama, koje su nažalost česta bosanskohercegovačka realnost.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button