U FokusuZanimljivosti

Komarci vas vole? Pročitajte zašto!

Najnovija istraživanja pokazala su da je dva posto čovječanstva naročito sklono ujedima komaraca. Ujedno, otkriveni su i prilično iznenađujući uzroci te privlačnosti, piše Jutarnji.hr

METABOLIZAM

‘Svaka osoba ima specifičan i jedinstven metabolizam kao i hemijski sastav organizma. Neke formule pritom više privlače komarce, a neke manje. Od specifičnog mirisa znoja do količine šećera u našem organizmu. Vremenom, ove se osobine mogu promijeniti pa tako i eventualna privlačnost za komarce’, objasnio je dr. Phill Keler sa Univerziteta entomologije u Floridi.

KRVNA GRUPA

Jedna krvna grupa više od ijedne druge privlači ove krvopije: to je nulta krvna grupa. Najmanje ih privlače ljudi čijim žilama kola krv grupe A. Ljudi, naime, luče supstance koji komarcima omogućuju da identificiraju koji čovjek ima koju krvnu grupu, otkrivaju japanski znanstvenici.

PUN MJESEC

‘Organizacija za nadgledanje komaraca’ objavila je i podatak da su ove beštije čak 500 puta aktivnije u razdoblju punog mjeseca. Pritom, važno je znati da bez obzira bio mjesec pun ili ne, oni su najaktivniji u zoru i u sumrak.

VONJ STOPALA

Moguće je da su komarci jedina bića koja privlači vonj ljudskih stopala, kaže znanstvenik Barth Noles. Ovo otkriće potvrđeno je još jednim: smrdljivi sirevi koji sadrže istu mirisnu komponentu kao smrdljive noge – također privlače komarce. Ujedno, ispitivanja su potvrdila da nakon pranja nogu sapunom, komarcima postajete manje privlačni.

POODMAKLA TRUDNOĆA

Žene u drugom i trećem tromjesječju su također privlačnije komarcima. One naime izdišu veću količinu zraka, a komarce privlači vlaga i ugljik dioksid iz njihovog daha. Ujedno, i trbusi su im topliji, a toplina također privlači male krvoloke.

FIZIČKA AKTIVNOST

Ugljik dioksid je pored znoja dobar putokaz za komarce. Ove tvari pojačano se luče ako ste fizički aktivni.

PAZITE KOJE BOJE NOSITE

Provedeno je i ispitivanje koje je pokazalo koje boje komarci najviše vole. Pokazalo se da vole crnu, nakon nje crvenu, a nisu veliki ljubinci žute. Sive i plave palete ih ostavljaju ravnodušnima, odnosno uopće ne utječu na količinu uboda.

Izvor: Novo vrijeme

Povezani članci

Back to top button