Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Koliko su građani BiH skloni vjerovanju u teorije zavjere?

Da li se od nas skriva da je Zemlja ravna ploča, da nama upravljaju ljudi-reptili, da HAARP donosi zemljotrese, poplave i suše, da iluminati upravljaju svijetom i da nas vakcinišu kako bi nas bilo manje?

Koliko su građani BiH skloni vjerovanju u teorije zavjere?

Piše: Srđan Puhalo

Nije lako biti Srbin iz Republike Srpske, biti slobodan, ali uvijek na braniku domovine od “sila mraka i bezumlja” i stranih centara moći koji uz pomoć stranih plaćenika i domaćih izdajnika nastoje da je ukinu. A mi znamo da neprijatelj nikad ne spava još od 2013. godine i najave neke zavjere iz Münchena. Onda se 2014. godine centar zavjere prebacio u Budimpeštu. Potom se štab zavjerenika premjestio na onaj famozni drugi sprat u hotelu Tuzla. Sjećam se i onih znački sa kojima se Nikola Špirić u avgustu 2014. godine pred izbore blamirao na konferenciji za štampu. I danas to traje.

Nije lako ni Hrvatima u Federaciji BiH. Poslije Haaga, i Facebook se urotio protiv njih, ne dajući im da Bosni i Hercegovini i svijetu prenesu istinu o nevinosti, humanosti i stradanju generala Praljka. Bošnjaci se pitaju kako je moguće da njihovi velikani ne umiru prirodnom smrću, već bivaju ubijeni.

A koliko je tu onih što vjeruju da je Zemlja ravna ploča, da je šuplja, da nama upravljaju ljudi-reptili, da HAARP donosi zemljotrese, poplave i suše, da masoni ili iluminati upravljaju svijetom, ako ne oni, onda sigurno Rokfeleri, Rotšildi, Jevreji, Bilderberška grupa ili trilaterala. Da nas svakodnevno prskaju iz vazduha i vakcinišu kako bi nas bilo manje. Ima toga još…

Šta su teorije zavjere?

Teorija zavjere je interpretativni okvir i pripovjedni obrazac koji politička zbivanja i šire političke procese objašnjava kao posljedicu smišljenih i naoko nepovezanih aktivnosti, tj. tajnih dogovora o izvršavanju nezakonitih ili nemoralnih postupaka (i ciljeva) ili korištenja istih kako bi se postigao neki legalan cilj (Blanuša, 2011). Teoretičari zavjere nastoje da barataju sa što više različitih ali tačnih činjenica, na osnovu kojih uz pomoć “skoka mašte” prave veze koje je teško dokazati, te donose prilično nevjerovatne zaključke. Ako se to umota u kvazinaučni jezik i okiti nekim sumnjivim akademskim zvanjem, to teoriju zavjere čini vjerodostojnom i koherentnom. Zavjerenici se prikazuju kao amoralni, surovi i zli. Oni su svuda oko nas i imaju ogromnu moć. Kada ih treba identifikovati, najčešće se opisuju uopšteno i nejasno. To su bankari, masoni, Jevreji i sl. i upravo ta nedefinisanost “neprijatelja” omogućava teoretičarima zavjere da ubacuju i izbacuju iz teorije ljude i organizacije u zavisnosti od potreba, tj. saznanja.

Šta kažu građani?

Na primjerima iz Republike Srpske pokazali smo kako vlast uz pomoć medija kreira i manipuliše teorijama zavjere i bilo je interesantno istražiti koliko su građani Bosne i Hercegovine skloni prihvatanju takvih teorija. Zbog toga smo u maju 2017. godine uradili anketu na uzorku 1.498 punoljetnih stanovnika Bosne i Hercegovine kojima smo postavili pet pitanja koja se tiču ove tematike i evo šta smo dobili.

Više na analiziraj.ba.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com