Islamske teme

Koja djela potpadaju pod vračanje i gatanje?

U gatanje i vračanje potpadaju mnoge stvari.

Neke od njih su:

  1. Prizivanje duhova, tj. tvrdnja da se mogu prizivati duše umrlih, da se može s njima tajno razgovarati i pitati za rješenje određenih problema, da se može od njih tražiti pomoć za ozdravljenje bolesnika, da mogu razotkriti pitanja iz skrivenog svijeta i da mogu predskazati budućnost.
  2. Čitanje iz dlana, findžana i karata, tj. tvrdnja da se o osobinama i budućnosti osobe može saznati nešto gledanjem u crte dlanova, telvu u findžanu ili karte.
  3. Bacanje školjki, tj. nasumično pomjeranje školjki da bi se na osnovu njihovog rasporeda predvidjela i saznala budućnost.
  4. Povlačenje crta na pijesku, tj. tvrdnja da se čitanjem onog što astrolog nacrta pomoću crta na pijesku može saznati budućost neke osobe.
  5. Čitanje znakova zodijaka, [1] tvrdnja da se osobine osobe i njena budućnost mogu saznati na osnovu zodijakovih znakova kojima pojedine osobe teže.

Nema nimalo sumnje da se sva ova nedjela i oblici ubrajaju u vradžbinu, gatanje i proricanje pomoću zvijezda i time se tvrdi da se posjeduje znanje o skrivenom svijetu (gajbu) kojeg jedino poznaje Uzvišeni Allah. Ko bude prakticirao bilo koju od ovih vrsta, spada među one za koje su i vjerozakon i Vjerovjesnik upozorili i ukazali na to da ih očekuje kazna na ahiretu. Prema tome, nije dozvoljeno poučavati ovakve stvari, odlaziti onima koji se time bave, povjerovati u ono što oni izvještavaju, sve ako bi i bilo podudarnosti između onoga što su oni rekli i onoga što se dogodilo, jer se sve dešava po određenju Uzvišenog Allaha. Vjerovjesnik, a.s., nas obavještava da oni iznose vijesti nakon što njima njihove sluge od džinna donesu vijesti, a džinnske laži prevazilaze stotinu laži. Neznalica pomisli da će se doista zbiti ono o čemu su ih oni izvijestili i ne obraća pažnju na laž u onome što oni iznose.

Buharija bilježi od Ebu Hurejrea, r.a., da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: „Kada Allah nešto odluči na nebu, meleci udare svojim krilima iz Pokornosti Njegovim riječima, kao da su ona metalni lanac kojim se udara po kamenu.

 „…a kad iz njihovih srca nestane straha, oni upitaju: ‘Šta je rekao Gospodar vaš?’

‘Istinu’, odgovorit će onome koji pita,  ‘a On je Uzvišen i Velik!’“ (Sebe’, 23)

Taj govor čuje onaj koji tajno prisluškuje – a oni su ovako postavljeni jedan iznad drugog (Sufjan je to opisao tako što je šaku prevrnuo i razdvojio prste) – pa čuje riječ i prenese je onome koji je ispod njega, a on je proslijedi onome ispod njega, sve dok ne dođe na jezik sihribaza ili vračara. Postoji mogućost da on na nju doda stotinu laži prije negoli ga ona stigne, te se kaže: ‘Nije li nam već reko toga i toga, i toga i toga dana?’ Tako se povjeruje zbog te riječi koja se čula s neba.“

Zapisi i talismani

Zapisi i talismani su stvari na koje je islam upozorio i zabranio ih svojim sljedbenicima s obzirom na njihovu opasnost za njihovo vjerovanje i potvrđivanje Allahove jednoće. Ta opasnost ogleda se u njihovom vezivanju za hamajlije, vračanje i zapise i pouzdavanju u njih da će odagnati ono čega se boje da će im naštetiti ili da će im pak pribaviti ono što će im koristiti.

Izvor: Šta bi svaki musliman trebao da zna

Preveo: Amer Sarajlić

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

[1] U ovo se ubraja i horoskop.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button