Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Knjiga “Čuvarkuća” – Priče o dobrim ljudima

Knjiga “Čuvarkuća” – Priče o dobrim ljudima

Godine 1966. u malom bosanskom gradu, Prnjavoru kod Banja Luke, rođen je Tarik Đođić, od milja ga prozvaše Đođa. Nadimak mu dadoše drugovi, još u djetinjstvu.

Tarik je direktor svima nama poznate Al Jazeere Balkans. Tarik je u Sarajevo došao 1986. godine kada se odlučio da će njegovu  studentsku životnu stazu obilježiti studij prava, kojeg Tarik uspješno završava u roku. Poznata nam je svima ona pjesma od našeg rahmetli velikana Saje: „Ko se jednom napije vode sa Baščaršije nikad više iz Saraj'va taj otići ne umije” pa tako je bilo i sa Tarikom, ostaje da živi u Šeheru.

Crtica iz Tarikove biografije nam kazuje da je 2015 godine razbio nos, spuštajući se niz toboggan pa je morao neki period mirovati. Mirovanje mu je iziskalo želju za pisanjem. Tada, Tarik piše svoju prvu zbirku priča, nazvavši je “Čuvarkuća” (ona koja čuva kuću). Promocija “Čuvarkuće”  bila je prošle godine u oktobru u Gazi Husrev.begovoj biblioteci.  Na njenoj promociji govori su između ostalog i izdavač Damir Uzunović (Baybook) te novinar Goran Milić i akademik Abdulah Sidran.

 Čuvarkuća je djelo u kojem Tarik iznosi crtice iz svog djetinjstva, studentskih dana, sadašnjeg života. To je djelo koje je zaista bilo potrebno narodu u Bosni i Hercegovini, ako uzmemo u obzir da živimo u vremenu mržnje, zla, obmane, nehumanosti, nepoštenja. Trebalo nam je nešto zanimljivo, nešto što će nama čitaocima dati motivaciju da čitamo, a i na kraju svega da iz toga izvučemo vrijednu poruku. Jer doista živimo u vremenu vrtloga, gdje sve manje i manje možemo pronaći profinjenog medijskog sadržaja, sadržaja koji promoviše najveće moralne vrijednosti čovjeka.  Tarik je to upravo učinio sa “Čuvarkućom”.

Živimo u vremenu u kojem se naša omladina svakodnevno “bombarduje” kojekakvim “Zvezdicama, “Zvezdama Granda”, pridavajući pažnju i virtualnom svijetu gdje je postalo od iznimnog značaja koliko će ko imati prijatelja na Facebooku, pratitelja na Instagramu. Djevojčice od 13.god izgledaju kao da imaju 20.

“Ćuvarkuća” nam je jasan pokazatelj da u bosanskohercegovačkom društvu još ima dobrog svijeta, svijeta koji se trudi da podstiče na činjenje dobra a odvraća od zla. Sama činjenica da je “Čuvarkuća” doživjela svoje drugo izdanje nam govori o kakvom djelu se radi. Njegove priče su priče o dobrim ljudima.

“Ako ne nađem dobrotu, nemam o čemu pisati. Ne može se naći dobrota u ljudima ako je prvo ne potražimo u sebi”, ističe autor. Prvi dio knjige se sastoji od  72. priče, drugio dio se sastoji od 48. priča. Svaka od tih priča je specifična na svoj način. Neke od njih u svega par rečenica nam otkrivaju vrijedne poruke. U prvom dijelu Tarik priča priče koje su njemu pričali njegovi roditelji, komšije, prijatelji.  Priča nam kako se to ustvari prije živjelo u gradiću Prnjavoru, kako su se komšije međusobno pomagale, poštovale, djeca zajedno igrala. U drugom dijelu nam priča događaje kojima je i sam bio svjedok, od djetinjstva pa do imenovanja u direktora Al Jazeere Balkans.

“Čuvarkuća” je djelo koje traži da je pročitate  u  “jednom dahu”. Jednostavno, kada je odlučite čitati ne možete tako lahko prestati.

Hvala Tariku što nam je donio ovako nešto na naše prostore. Nadati ćemo se da će i ovdje jednoga dana dobro pobjediti zlo, ljubav pobjediti mržnju, tolerancija pobjediti netoleranciju. “Nikada u životu ne fali sve, nego samo malo”, kaže Tarik.

Za Akos.ba piše: Amina Curkić

Amina Curkić (Sanski Most) je studentica treće godine  Komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i polaznica edukacije/prakse na portal Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top