Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Kamerman Oscarom nagrađenog filma Bijele kacige: Nije mi žao što nisam otišao na dodjelu

Kamerman Oscarom nagrađenog filma Bijele kacige: Nije mi žao što nisam otišao na dodjelu

 Khalid Khateeb, kamerman filma ”Bijele kacige” koji je na ovogodišnjoj dodjeli Oscara proglašen najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom, ne žali što mu nije dozvoljeno da otputuje na dodjelu i  smatra da je važno ukazati na situaciju u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Film govori o volonterima koji u ratu u Siriji spašavaju ljude, nazvanim Bijelim kacigama.

Rođen je i odrastao u Halepu gdje je tokom rata snimao fotografije i videozapise. Kaže kako je dio Civilne zaštite Sirije, od njenog osnivanja, gdje je radio kao kamerman, a povremeno je bio angažiran i na akcijama spašavanja Bijelih kaciga.

Nakon što je bilo sve više ljudi zarobljenih ispod ruševina, odlučio je ostaviti kameru po strani i pomagati u akcijama spašavanja. Za AA je dodao kako bi snimao ukoliko je situacija pod kontrolom, a onda snimke bi dijelio putem društvenih mreža kako bi svijetu ukazao na masakre koji se dešavaju u ratom zahvaćenoj Siriji.

Kaže kako mu je drago što je dokumentarni film dobio Oscara i da mu nije žao što nije mogao otputovati na dodjelu.

”Dobio sam pozivnicu za dodjelu, a zatim i vizu da otputujem u Ameriku. Na aerodromu su mi rekli da pasoš nije odgovarajući za taj let. Trebao sam novi dokument iz Konzulata SAD-a kako bi problem bio riješen, ali već je bilo kasno. Sve to nije važno za mene. Za mene je bilo važno prenijeti svijetu situaciju u Siriji”, rekao je Khateeb.

Dodao je kako je emotivno reagirao na dodjelu Oscara koju je gledao na televiziji.

”Očekujemo da svijet pogleda ovaj dokumentarni film, da vrše pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi bombardovanja bila zaustavljena i da ulože trud kako bi se spriječila pogibija civila”, izjavio je Khateeb.

Dodao je kako su ponosni što su dobili Oscara, ali da je bitno usmjeriti pažnju na Siriju.

”Bijele kacige su obuku prošle u Turskoj i tamo stečena iskustva su prenijele volonterima”, kazao je i dodao kako je režiser filma Orlando von Einsiedel ideju o snimanju dobio prije nekoliko godina.

Rekao je kako su se nekoliko puta sastali u Istanbulu prije nego što su počeli snimanje i da su u teškim uslovima radili u Halepu.

Ističe da je njihov cilj bio ukazati na rad ekipa za spašavanje i govoriti o masakrima koji se dešavaju u Siriji.

”Smatram da smo svijetu prenijeli kakvim životom civili žive. Čitav svijet je vidio da Bijele kacige zanemaruju svoje živote u namjeri da spase civile. Do danas su spasile više od 82.000 Sirijaca. Također, 168 volontera civilne zaštite je poginulo”, podsjetio je Khateeb.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top