Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Kakvog je gradonačelnika sirijski grad Homs imao za vrijeme halife Omera?

Kakvog je gradonačelnika sirijski grad Homs imao za vrijeme halife Omera?

 Kad su mu dostavili spisak, na istom spisku nalazilo se ime i namjesnika (gradonačelnika) Homsa, Se'id ibn Amira.

Kad je zatražio od stanovnika Homsa objašnjenje, zbog čega je njihov gradonačelnik na spisku siromaha, oni su mu odgovorili: “On vladaru vjernika, svaku svoju platu, podijeli siromasima i potrebnima. Često ga čujemo kako kaže: ‘Šta da radim, ja sam sada za njih i njihovo stanje odgovoran pred Allahom.”

A onda ih je hzr. Omer upitao: “Da li mu kao narod, imate šta prigovoriti?” Oni rekoše: “Da, imamo tri stvari koje nam smetaju kod njega!

Prva, kasno izlazi među narod, tek tamo negdje prd podne, druga je, noću se nikome ne odaziva i treća je, jedan dan u mjesecu nikoga ne prima u posjetu.”

Kad je Omer, r.a., upitao Se'ida, za ove navodne pritužbe, on je rekao: “Vladaru vjernika, tako mi Allaha, ne volim o tome govoriti: moja porodica nema slugu. Mijesim tijesto i pečem hljeb, jer mi je žena bolesna. Zatim abdestim i izlazim među narod. Što se tiče noći, dan posvećujem ljudima, a noći Uzvišenom Allahu. A kad je u pitanju treći prigovor, nemam slugu koji bi mi prao odjeću, a imam samo ovu odjeću koja je na meni. Tog dana je perem i čekam da se osuši, tako da tek sljedećeg dana mogu izići među narod.”

Nakon ovoga, halifa Omer, r.a., je zaplakao!

I onda se pitamo, zašto su te generacije bile uspješne!

A danas, kupuju se dvorci i slike od nekoliko stotina milona dolara, narodnim novcem se pomažu dušmani, novcem se kupuje oružje, koje ubija muslimane, novac se troši na zlatne WC šolje a djeca Jemena, Somalije umiru od gladi. Mito, korupcija, lopovluk, lično bogaćanje, a svaka druga: eselamu alejkum, mašallah, inšallah, svi u prvom saffu, slikaju se sa ulemom i da ne nabrajam dalje!

Piše: Saudin Cokoja

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top