Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Kako uzgojiti začinsko bilje?

Kako uzgojiti začinsko bilje?

Korisno je imati brojne začine jer su poznati po tome da imaju višestruku korist, pa ih tako možete koristiti za kupaonicu, kuhinju ili čak za spremanje robe. Bez obzira što se mogu uzgojiti iz sjemena, neki da bi mogli izniknuti treba pospješivati, poput sjemena peršina.

Kako uzgojiti začinsko bilje?

Jednogodišnje biljke koje traju jednu sezonu najlakše se uzgajaju iz sjemena, a to su gorčica, krasuljica, kopar, slatki mažuran, boražina i korijandar. Iz sjemena se tako mogu uzgojiti i trajnice poput vlasca, kadulje, mažurana, luka i origana.

Unatoč tome što se brojne biljke mogu uzgojiti iz sjemena, stručnjaci su složni kako je najbolje kupiti biljke uzgojene iz reznica. Tako neće biti potrebno čekati da bilje prvo isklije jer ako postoji dovoljno mjesta, trajnica će rasti još puno godina.

Nakon što se bolje upoznaju određena vrsta, svatko će imati priliku da sam napravi reznice pomoću kojih će pokušati povećati svoju zalihu.

Jeste li znali da češnjak najbolje uspijeva ako se nalazi u lončiću na prozorskoj dasci? Nakon što se ubere urod, na svakoj biljci treba ostaviti do 25 cm suhe stabljike te zajedno isplesti. Tako ćete dobiti prekrasan vjenčić koji je prikladan za skladištenje.

Majčina dušica je začin za koji se mnogi odlučuju.

Može se pojaviti kao grm ili u puzajućem obliku.Bosiljak je začin s mogućnošću uzgajanja iz sjemena poput jednogodišnje biljke te premještanja u lončić za vrijeme hladnih mjeseci. Ukoliko se redovito trgaju rastući vrhovi, dobit ćete grmolike biljke s kojima ćete cijelu zimu imati dovoljno sastojaka za napraviti ukusan umak pesto genovese.

Ružmarin je biljka koju nije teško uzgajati budući da se radi o biljci koja traži malo zemlje i sunca te ne voli vlažno korijenje.

Sigurno ste barem jednom koristili metvicu. Radi se o otpornoj biljci koju ako posadite u zemlju, nakon nekog vremena će preuzeti vrt. Da bi se spriječio ovakav ishod, metvicu treba uzgajati u loncima od terakote, budući da se radi o snažnoj biljci koja bi mogla probušiti plastične lončiće.

Bilo bi najbolje odabrati posude koje se mogu ukopati u rupe u zemlji te izvaditi svake jeseni kako bi se odstranili izbojci, da se ne bi mogli raširiti po vrtu.

Ako ne postoji mogućnost uzgoja začinskog bilja preko zime jer nema dovoljno mjesta, njih je onda najbolje zamrznuti.

Autor: S.Š., Foto: Julija Sapic/Shutterstock

savjetnica.com

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top