Biseri mudrostiU Fokusu

Kako se izboriti sa iskušenjima?

Sve ima rođenje i smrt. Svi oni imaju rok određeni. Svaka situacija u našem životu ima rok određeni, nakon čega dolazi kraj i/ili promjena.

Tu su uključena i naša iskušenja i borbe.
Bilo je nekoliko perioda u mom životu kada me je ovaj ajet jako puno utješio. On je ‘jednostavan’ ali tako dubok:

A ti strpljivo čekaj presudu Gospodara svoga, Mi tebe i vidimo i štitimo; i veličaj i hvali Gospodara svoga kad ustaješ. (et-Tur, 48)

Toliko snažnih pouka:
1. Allah vidi tvoju situaciju. Samo budi strpljiv. Sve ima određeni rok. Tako i ova poteškoća. I ona neće trajati zauvijek. A Allah nad svime upravlja ( presudu Gospodara svoga).

2. “Mi tebe i vidimo i štitimo”. Čak i tokom određenog životnog vremena poteškoća, On vas vidi. On brine za vas tokom tog vremena. Koja utjeha!

3. Ne samo da trebate biti strpljivi zbog: 1. Allahove odredbe kontrolišu vaše stanje (i kada će doći kraj/promjena), već također 2. On vas vidi. On je vaš Čuvar čak i tokom životnih nedaća. To je zapravo i činjenica da vas vidi i štiti, i da trebate biti strpljivi. Vaša sposobnost da budete strpljivi, sami po sebi, je jedna od Njegovih najvećih odredbi i darova.

Sažetak: Upravo kroz spoznaju da Allah vidi sve ono kroz šta prolazimo i da kontroliše sve, mi možemo biti strpljivi.( IslamBosna.ba)

Napisala: Jasmin Mudžahid

akos.ba

Povezani članci

Back to top button