Enterijer

Kako izabrati sigurne i kvalitetne LED panele za domaćinstvo?

U nastavku ovog malog priručnika koji će vam koristiti pri odabiru LED panela, donosimo odgovore na tri najčešća pitanja koja se postavljaju.

Šta je najbitnije za jedan kvalitetan LED panel?

Drajver je elementarni dio LED panela. Nekvalitetan drajver nije u stanju kupcu ponuditi kvalitet i bezbjednost proizvoda. On je najčešći uzrok lošeg osvjetljenja, treptanja i same potrošnje proizvoda.  (Napomena! „zahtjevajte PF 0,9 na proizvodu“). Na priloženoj fotografiji možete vidjeti različitosti kvalitetnog i nekvalitetnog drajvera za LED panel 12 w. Iako se ne razumijete u osnovne pricipe elektronike, primjer vam može biti vodič za stvaranje jasne slike o kvaliteti drajvera. Ne zaboravite! kutije drajvera su dosta slične, međutim nekvalitetni drajveri se stavljaju u velike kutije da bi se kupac zavarao.

Zašto se u maloprodajnim objektima cijene LED panela toliko razlikuju a naizgled se radi o identičnim proizvodima?

Na tržistu postoji veliki broj proizvođača Led panela koji svoje proizvode nude u maloprodajnim objektima. Nadmetanje jeftinom robom i ponudom na tržištu je greška koju trgovci u BiH prave. Kritično preispitajte narudžbe i ponude po posebno niskim cijenama! Svakom narednom uvozniku LED proizvoda je u cilju imati što nižu cijenu od postojeće konkurencije. Ovaj način poslovanja dovodi do toga da cijena zajedno sa kvalitetom konstantno opada.

Za pojedina svojstva proizvoda postoji gotova usaglašenost među potrošačima oko toga šta se podrazumijeva pod višom ili nižom kvalitetom. Svi se potrošači mogu složiti sa činjenicom da je sijalica sa dužim životnim vijekom ceteris paribus kvalitetnija od kratkotrajne.

Ono što je bitno za kupca jeste da bez obzira na cijenu, fokus mora staviti na sigurnosne i zdravstvene aspekte osvjetljavanja objekata, prostora ili svog doma.

Proizvod koji postavljate u vaše domove mora biti certifikovan i siguran za korištenje. Proizvođači panela u BiH u većini slučajeva ne pružaju kupcu taj vid sigurnosti i ne zadovoljavaju kriterije bezbjednosti. Kupci se svakodnevno susreću sa poteškoćama bezbjednosti kod rada, probijanje to jeste curenje struje, elektromagnetne smetnje kao i drugi aspekti sigurnosti koji nisu zadovoljeni.

Problem u BiH je nedostatak institucija koje vrše kontrolu LED proizvoda. Proces se zapravo zasniva na povjerenju uvoznika i proizvođača. Prilikom uvoza trgovci nisu dužni pokazati dokument ili certifikat za to rasvjetno tijelo, niti dokaz da je proizvod sigurno za korištenje.

Nekvalitetno i necertificirano rasvjetno tijelo u mogućnosti je dovesti do požara u vašem stanu. Ukoliko ste osigurani i ukoliko osiguravajuća kuća utvrdi uzrok požara koji je zapravo nastao zbog korištenja ne adekvatnog proizvoda, odšteta vam neće biti isplaćena.

Potrošači koji se fokusiraju samo na niske cijene postaju pravedan plijen nekvalitetnih proizvoda. Ako plaćate premalo, ponekad izgubite sve, jer kupljeni proizvod ne može zadovoljiti kriterije koje bi trebao ispuniti.

Kako biti siguran da je LED panel kvalitetan i bezbijedan?

  • Prilikom kupovine LED panela budite sigurni da je proizvod testiran po standardu EMC testa. EMC test je provjera usklađenosti električnih uređaja sa normama bezbjednosti upotrebe istog.
  • Posjetite korporativnu stranicu proizvođača i ustanovite da li su neophodni certifikati za proizvode prisutni.
  • Provjerite prisutnost „CE“ znaka na proizvodu. (ne zaboravite da mnogi proizvođači iz Kine oblože CE znak na ambalažu a u stvarnosti ne zadovoljavaju potrebne standarde).
  • Najsigurnija solucija je kupiti proizvod koji je proizveden na teritoriju Evrope. Dakle, kod proizvođača koji moraju svoje proizvode certifikovati u akreditovanim laboratorijima u Evropi kao i poštovati evropske norme kod proizvodnje.
  • Izbjegavajte najeftinije proizvode koji su proizvedeni u Kini. Oprez, nedajte se zavarati! Obično uvoznici pokušavaju prikriti trag proizvodnje pisanjem „Made in NRC“ ili „Made in PRC“. Što je zapravo skraćenica za „Narodna Republika Kina“.
  • Led rasvjetno tijelo mora biti FLICKER FREE!
  • Treperenje u svjetlu iscrpljuje oči i samo je po sebi vrlo naporno. Zapravo se radi o treperenju LED dioda u rasvjetnom tijelu koja nisu primjetna golim okom ali umaraju mozak i dovode do postepenog slabljenja vida, ukoliko ste duže izloženi takvom svjetlu.

*Bosanskohercegovačka kompanija Luminos d.o.o., specijalizirana za očuvanje energije, inovativne LED tehnologije i smart city rješenja, pokrenula je prvi pogon za proizvodnju LED panela za stanove i urede u Bosni i Hercegovini. Luminos standardni LED paneli postižu uštedu energije i do 86%, emitujući zdravo i netreptajuće svjetlo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button