Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Kako inspirativna američka redateljka razbija stereotipe o muslimanima

Kako inspirativna američka redateljka razbija stereotipe o muslimanima

Ovo je Iman Zawahry filmski, američka muslimanka koja nosi mahramu i bavi se filmskom produkcijom. Ne samo da je zagriženi filmaš, već je također i univerzitetski profesor, zumba instruktor, majka, supruga koja pokušava razbiti predrasude i stereotipe ksenofobičnih osoba.

Iman trenutno radi na režiji igranog filma koji se temelji na popularnoj predstavi “Dirty Paki Lingerie” zajedno sa glumicom i spisateljicom Aizzah Fatimom. Zawahry  je izjavila da bi, kada bi svijet bio savršen, voljela da Tom Hanks producira filmove.

Njen film “Tough Crowd” osvojio je nagradu “Student Emmy Award” i bio je u finalu kratkih NBC-ovih komedija. Njen film “Undercover” osvojio je prestižnu nagradu “Princess Grace Award”

Zawahry je nedavno dala intervju za  Washington Post i govorila o ksenofobiji u Americi i Hollywoodu iz njene perspektive i o tome kako je biti filmski producent u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iman je sukreator i direktor ISF National Film Grant za koji pokušava da osigura novčana sredstva već godinama. U našem razgovoru je izjavila “vrlo teško je doći do sredstava za te vrste projekata i ne znam zašto je to tako?”

Michael Mogensen, židovski filmski producent izrazio je svoju ogorčenost Trumpovim potezom o zabrani ulaska u Sjedinjene Američke Državame za muslimane iz sedam islamskih zemalja i nastojao je da iskaže svoju podršku muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je došao do Fonda za islamskog stipendiranje i tako je rođen Američko-muslimanski pripovjedački grant (ASG). Ovaj grant je i dalje dio ISF-a i Iman je sudija. ASG je nešto sasvim novo.

“To je specijalni fond za podršku muslimanima koji žele da zakorače u svijet filma i bave se filmskom produkcijom i žele stvoriti umjetničke, zanimljive i pozitivne priče o muslimanima.”

Odrastamo u društvu u kojem je jedini način da se smatrate uspješnim ako ste liječnik, pravnik i sl. Iman je osoba koja ostalima iz naše generacije utire put kako bi bili ozbiljno shvaćeni kao filmski producenti i umjetnici.

Pa zašto mi kao muslimani više ne podržimo ovakve osobe poput nje koja utire put drugima kako bi muslimani u društvu bili viđeni kao ljudi, a ne kao barbari i teroristi. Iman je izjavila da želi “humanizirati muslimane.” ASG fond i NFG ljudima daju priliku da promjene više nego često izobličeno i nakaradno predstavljanje muslimana u medijima i filmskoj industriji.

Uvijek se uznemirimo kada vidimo kako nas u medijima i Hollywoodu prikazuju, a sad imamo priliku da podržimo nekog ko ima mehanizam da promjeni način na koji svijet gleda na nas. ISF nam pruža direktnu mogućnost da to učinimo, sve što treba da uradimo je da im doniramo sredstva.

Njoj je bilo lakše dobiti podršku nemuslimanske, nego muslimanske zajednice. Hajde da probamo to promjeniti, rekla je Iman.

Autor: Kaya Gravitter

Izvor: mvslim.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top