Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Kada brati voće

Kada brati voće

Botanička zrelost nastupa u trenutku kada je sjeme u plodu sazrelo i postalo sposobno da klija u novu biljku. Tog trenutka plod prestaje da raste, prekida se veza između peteljke i ploda ili između peteljke i grančice, u zavisnosti od vrste voćki. Najveći broj plodova voćaki bere se u fiziološkoj zrelosti.

Puna zrelost nastupa kada plodovi imaju optimalne organoleptičke karakteristike i pogodni su za konzumiranje u svježem stanju. Kod velikog broja voćki ova dva tipa zrelosti plodova se vremenski poklapaju. Međutim, kod jabučastog voća (ili kivija i banane) se ne poklapaju, pa se proces koji teče od fiziološke do pune zrelosti naziva dozrijevanje plodova.

Kada se plodovi prerađuju, onda momenat berbe zavisi od njihove namjene, odnosno od vrste proizvoda u koju će plodovi biti prerađeni. Drugim rječima, plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti, koja predstavlja onaj stepen zrelosti koji prerađevini obezbjeđuje najbolji kvalitet. Na primjer, plodovi šljive iste sorte koji su namjenjeni zamrzavanju se beru mnogo ranije nego oni koji su namjenjeni sušenju.

Kod najvećeg broja voćki plodovi u kruni ne sazrijevaju istovremeno. Zbog toga je potrebno obaviti probirnu berbu, kojom se postiže najbolji kvalitet plodova zato što se beru samo plodovi koji su u optimalnom stanju zrelosti, koji su dostigli maksimalnu veličinu i masu. Plodovi koji ostanu u kruni povećavaju svoju veličinu i kvalitet za određen broj dana što zavisi od vrste, sorte i spoljašnih činilaca.

novosti.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top