Brak i porodicaU Fokusu

Jesen van kuće: Zašto trebate djecu izvesti u prirodu?

Roditelji, pripremite svoju djecu na sezonu hladnih dana – dajte njihovom organizmu da se prilagodi na najbolji mogući način – tako što ćete ih izvesti u prirodu, a evo i zbog čega…

1. Jesenji imunitet

Pedijatri i svi zdravstveni radnici uglas će istaći sve blagodeti boravka na svježem vazduhu – kretanje napolju djetetu omogućuje da se nadiše svježeg vazduha koji će povoljno uticati na njegove disajne puteve (nosići se brže otčepe, sluznica se ne isušuje kao u toplom, suhom vazduhu što dovodi do zgušnjavanja sluzi… ), bolje im radi krvotok i cijeli nervni sistem, a o blagodatima aktivnosti i umora da i ne govorimo.

I sam kašalj brže će se smiriti ukoliko dijete u pluća unosi svjež, a ne suh, ustajali vazduh, a ukoliko tom prilikom date djetetu da se malo poigra, da dotakne tlo, da skuplja jesenske plodove s poda (orahe, kestene), razbacuje lišće, jer i sva ta spoljna prljavština u sebi ima čitav niz dobrih bakterija (mikrobakterija iz tla i vazduha) koje takođe utiču na podizanje djetetovog imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti.

2. Razvija im se vid

Zapitajte se zašto je sve više i više dece kratkovido? Istraživanja su pokazala da je jedan od ključnih uzročnika oštećenja vida na daljinu taj što djeca sve više i više vremena provode u zatvorenom prostoru pod vještačkim svetlima. Dnevno svjetlo pomaže u razvoju vida tako da oči održavaju pravilan razmak između sočiva i mrežnjače, koja čuva vid u fokusu. A fokus je napolju ipak malo različitiji nego u zatvorenom prostoru.

3. Vitamin D

Djeca bilo kog uzrasta – kao i adolescenti i odrasli – često ne dobijaju dovoljno vitamina D koji pomaže tijelu da apsorbira kalcijum, kako bi se spriječile bolesti kostiju, dijabetes i bolesti srca. Mlijeko je takođe izvor, ali Sunčeva svjetlost je doslovno najbolji lijek. Ljekari često podstiču djecu da se igraju napolju, na Suncu – a to što je hladno ne znači da je Sunce manje bogato tim potrebnim vitaminom.

4. Zdravije navike spavanja

Ako vaša djeca baš i nemaju neku rutinu spavanja možda je to zato što je njihov „unutrašnji“ sat, njihov dnevni ritam – ugašen. Takvi prirodni ritmovi povezani su sa Suncem, a ukoliko dijete nije prečesto napolju njegov organizam jednostavno ne reaguje dovoljno dobro na Sunčev podražaj i dnevni ritam svakoga dana. Istraživanja su pokazala da ranojutarnje izlaganje suncu posebno može pomoći sinhronizaciji ciklusa spavanja kod djeteta i uopšte njegovog boljeg dnevnog ritma.

5. Svježeg vazduha napretek

Možda vi mislite da je vazduh napolju ionako previše zagađen, ali ne znate da je vazduh u zatvorenom prostoru minimalno tri do pet puta zagađeniji. Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline, vazduh izmjeren u zatvorenom prostoru uvijek je štetniji od spoljnog, a ovaj podatak od tri do pet puta zagađeniji zaista je minimum, jer se nerijetko nakon mjerenja otkriva i čak 100 puta zagađeniji vazduh kojeg deca udišu dok ih vi ne puštate napolje.

6. Drži ih uspravnijima

Djeca kod kuće u većini slučajeva sjede – sjede dosta i u vrtiću, pa onda popodne opet dosta sjede pre nego što legnu.
Boravkav napolju, na širokim otvorenim površinama omogućuje im da pravilno razvijaju svoju muskulaturu, ali i mnoge druge stvari – pomažu održavanju dobre gustoće kostiju, imaju normalan krvni pritisak i uopšte smanjen rizik kraćeg životnog vijeka.
Djeca su sklonija stajanju i tome da se kreću se na otvorenom, a studije pokazuju da čak i prilikom obavljanja istih poslova, dječija su tijela puno mobilnija, kada se ti zadaci izvršavaju van kuće.

7. Smanjuje se stres

Slično kao i s pozitivnim učincima igre i raspone pažnje, gledajući zelene površine u svakom čovjeku pomaže da smanji nivo stresa, pa tako i kod djece. Istraživanja su pokazala da nervozni životni događaji uzrokuju manje psihološke poremećaje kada su djeca okružena uslovima prirode. I baš zbog svega ovoga izađite svaki dan. Barem sat vremena.

Akos.ba

Povezani članci