DuhovnostU FokusuUncategorized

Je li humor prirodan odgovor na pandemiju korona virusa?

Diplomirani psiholog, Life and Business Coach(ICI) Alma Muratović  za portal Akos.ba navodi slijedeće:

Kada smo suočeni sa nekom negativnom situacijom pokušavamo da koristimo intelektualizaciju da udaljimo sebe od negativnih emocija ili opasnosti. Umjesto da se suočavamo sa realnim činjenicama, često bježimo ka odbrambenom mehanizmu, humoru sa ciljem mijenjanja stvarnosti. Današnjica, odnosno naša svakodnevnica je bombardovana infomacijama o Corona virusu, fokusiramo se na detalje djelovanja pomenutog virusa i na količinu informacija koju dobijamo svakog dana.

Bosanski duh je opstajao u mnogo kritičnijim, ugroženijim uslovima. Ono što nas krasi jeste upravo humor, odnosno snaga da se odupremo negativnoj stvarnosti u koju smo zapali , te pribjegavamo uz pozitivizam složiti svoj svijet i vidjeti ga ljepšim očima.

Preusmjeravamo misli i emocije na humor. Kreiramo sadržaje. Budimo satiričnu stranu i što je najvažnije uspijevamo u tome. Kao narod smo poznati da je naš duh snaga koja nas održava. Naš humor se ne može prevesti, specifičan je. Dakle, tipična karakteristika bosanskog duha je smanjiti napetost situacije i stvoriti udobnost smijeha. Naglašavamo snagu na odgovarajući način što nam pomaže da osnažimo kolektivno samopouzdanje. Smatram da nam je taj kontinum od pasivnog do vrlo aktivnog prirođen i da se podižemo kada identifikujemo stanje. Duhovita strana situacije u doba Corone virusa ukazuje na brojne ilustracije. Gdje ste vidjeli ovoliko ilustracija? Šta nam to govori? Posebni smo u izrazu automatskog intrapsihičkog procesa, odbrana i uvijek očekivani odbrambeni mehanizam, humor, ilustracije, vicevi, duhovite dosjetke također pomažu u borbi protiv anksioznosti, te preporučujem što više smijeha, pozitivizma, afirmativnih misli. Zbunite svoje tijelo i um. Ne dajte lošim misliima dominaciju. Želim svima mnogo smijeha!

Akos.ba

Povezani članci