Kolumne i intervjuiU Fokusu

Izviđači – najdjelotvorniji koncept organizovanja mladih

Uzavrelo političko stanje u Bosni i Hercegovini i regiji gdje su povratnici u RS i Bošnjaci Sandžaka najviše izloženi pritiscima nas vraća u bolnu i traomatičnu historiju kad je naše narod najčešće padao na “ispitima” koje smo skupo plaćali u ljudskim i materijalnim resursima.

Stara izreka kaže “uzdaj se use i svoje kljuse”, a njenu tačnost pokazuju brojni primjeri iz naše bliske prošlosti. Tamo gdje su Bošnjaci bili organizovani i nisu nasjeli na “dobronamjerne” savjete druge strane o nužnosti razoružavanja i povjerenja su opstali i preživjeli sa minimalnim žrtvama.

Tamo gdje su Bošnjaci imali kakvu-takvu organizaciju, koordinaciju i hijerarhiju uspjeli su se organizovati i odbraniti. Zbog toga, prošlost nas uči, sadašnjost zahtjeva da uložimo u mlade kroz razne sportske, rekreativne i edukativne programe u mlade kako bi se osigurali u budućnosti.

Izviđači kao koncept organizacije, odgoja, treniranja i djelovanja mladih obuhvata sve potrebe jednog društva u normalnim okolnostima, kao i spremnost za vanredna stanja uzrokovana prirodnim nepogodama. Zbog toga su izviđači temelj kvalitetnog i zdravog društva u kojem mladi čine proaktivni odgovorni dio.

Razvijanje odgovornosti prema zajednici kroz izviđače

Savremeni razvoj ljudske civilizacije najviše izazova donosi mladima, odnosno roditeljima jer se nesrazmjer između potreba i mogućnosti stalno uvećava. Nedostatak vremena, izloženost tehnologijama su danas učinili odgoj djece izuzetno zahtjevnim. Zbog toga pored već postojećih koncepata nužno je razvijanje javnih socijalnih partnerstava koja daju novu vrijednost i pristup.

Djeca su i u predškolskom i školskom uzrastu u stalnom pritisku kako da uklope svoje obaveze i dodatne aktivnosti u kojima sportske imaju najveći značaj. Međutim, problem se javlja u nesrazmjeru očekivanja roditelja i mogućnosti koje nudi treniranje određenog sporta. Ono što roditelji, između redova očekuju, jest odgojno djelovanje sporta na djecu, odnosno da se treniranje odrazi i na dječije ponašanje, radne navike, motivaciju, uvažavanje autoriteta itd.

Lutanje od sekcije do sekcije, od sporta do sporta iscrpljuje i demotivira i roditelje i djecu. Zbog toga je potreban konceptualni pristup koji ima širinu i hijerarhiju, djeluje na psiho-fizički i socijalni razvoj djece.

Povodom 19. maja Svjetskog dana izviđača želimo skrenuti pažnju na ovaj oblik organizovanja mladih koji ih veže za prirodu, sport, ekologiju, pozitivno takmičenje, društvenu odgovornost i altruizam što se vrijednosti koje su u deficitu u našoj svakodnevnici.

Koncept izviđača je najbliži oblik organizovanja mladih sličan vojsci, što u vremenu čestih prirodnih nepogoda i ugroženih odgojnih vrijednosti je izuzetna društvena potreba. Izviđači su prije svega hijerarhijska organizacija koja pruža mogućnosti svim učesnicima da pokažu svoje sklonosti i talente te da se uz sistemski “koučing” razvijaju se u potpunu ličnost koja će se znati orjentisati u prirodi, rukovati raznim oruđima i oružjima, borilačkim vještinama, ali i biti psihološki i socijalno stabilna i proaktivna osoba.

Ukidanjem obaveznog vojnog roka imamo generacije mladića koji nemaju realnu sliku sebe u prostoru i vremenu niti izgrađeno samopouzdanje i odgovornost što se jako negativno odražava na posao koji rade i njihovo zasnivanje porodične zajednice.

Nažalost, naša vlast, Islamska zajednica i NVO sektor još uvjek nisu prepoznali strateški značaj izviđača za unaprijeđenje društva. Čast izuzecima.

S druge strane među izviđačima su se zadržali dijelom negativni segmenti – navike koje asociraju na prošli sistem što navodi one koji ne znaju svjetsku historiju izviđača da etiketiraju izviđaštvo kao recidiv prošlog sistema.

Prevencija opasnosti

U vremenu složenih društvenih i prirodnih izazova izviđači predstavljaju jedinstvenu platformu javnog i NVO partnerstva gdje upravo Islamska zajednica kroz džematsku infrastrukturu može zauzet ključnu ulogu uspostavljanja održivog sistema koji će u regularnim uslovima, između ostalog brinuti o ekologiji i sigurnosti gradskih kvartova, ulica, mahala, igrališta, izletišta, o socijalnim i humanitarnim aktivnostima, potrebama ugroženih skupina, a u vanrednim okolnostima organizovati čišćenje snijega, odnosno prevenirati i ublažiti opasnosti od prirodnih nepogoda.

Sa izviđačima Islamska zajednica mnogo lakše može organizovati velike skupove, dženaze i manifestacije. Suvišno je obrazlagati pozitivne efekte ovakvog djelovanja u javnosti.

Grad, odnosno općina i njena Civilna zaštita koja prepozna ovaj koncept i pronađe partnere u NVO sektoru, Islamskoj zajednici i drugim pozitivnim segmentima društva ima otvoren put ka uspostavljanju održivog mehanizma društvene brige i prevencije.

Ovom prilikom pozivam odgovorne osobe u institucijama Islamske zajednice da razmotre ideju da svaki veći medžlis ima svoj izviđački odred kroz koji će, između ostalog, Islamska zajednice iz teorije u praksu realizovati svoje vrijednosti, a to je najbolje i najpotrebnije djelovanje.

Kroz izviđače je najlakše organizovati ekološke aktivnosti u džematu, čišćenje snijega, održavanje zelenih površina, akcije davanja krvi, sportska takmičenja, pomoć socijalno ugroženim, ali red i sigurnost u i oko džamije.

Izviđaštvo je u osnovi Osmanski koncept iako su Englezi zaslužni za njegov svjetski uspjeh. Izviđači su u pojedinim državama bili pokretači društvenih promjena, borili su se protiv nepravde, kolonijalizma, diktature, dizali revolucije, a sa druge strane neki sistemi su ih stavili u svoju službu odgoja poslušnih generacija što je odličan primjer odnosa komunističkih režima prema izviđačima.

Zadnjih godina u Njemačkoj prevencija radikalizma se provodi upravo kroz djelovanje izviđača, odnosno uključivanje mladih muslimana u ovaj oblik aktivnosti.

Najbolje organizovanje izviđača među Bošnjacima imamo u Sandžaku, u gradovima Novi Pazar i Rožaje. Pozitivni primjeri su i Mostar (IO 5 zlatnih ljiljana), Tešanj, te Bošnjačka gimnazija i džemat Dobrinja u Sarajevu.

Kroz skromno lično iskustvo sa izviđačima u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i Turskoj smatram da kroz izviđače možemo da riješimo mnoge društvene probleme i odgojimo bolje generacije koje će preuzeti lidersku ulogu u društvu.

Na nama je da iskoristimo mogućnosti i slobode i ponudimo kvalitetnu alternative kroz organizaciju izviđačkih odreda. Kvalitetan i odgovoran rad će biti vrlo brzo prepoznat.

Za Akos.ba piše: Sanadin Voloder

Povezani članci

Back to top button