Vijesti iz svijeta

Izraelski okupatori napadima na Palestince ujedinjuju muslimane

Sukobi između Palestine i Izraela traju kontinuirano i gotovo da nema mjeseca u kojem muslimani Palestine nisu doživjeli određene vrste nasilja od radikalnih desničarski usmjerenih Izraelaca, koji koriste svaku priliku da manifestiraju koliko su spremni daleko ići u svojim nasilnim pohodima.

Piše: Admir Lisica

Posljednjih nekoliko godina svjetska javnost je imala priliku vidjeti kako po nalogu izraelskih vlasti biva uzurpirana imovina Palestinaca, od strane nelegalnih izraelskih doseljenika. Jasno je da se radikalne struje unutar Izraela ne libe upotrijebiti sva raspoloživa sredstva kako bi ugnjetavali narod Palestine, u prvom redu muslimane.

El-Aksa, jedna od najvećih muslimanskih svetinja, godinama je na različite načine napadana od radikalnih cionista, uz podršku vlasti i sigurnosnih snaga Izraela. Ograničavanja za vjernike, njihove podjele po različitim kategorijama, uzurpiranje privatnosti vjernika muslimana, svakodnevnica su za muslimane Jerusalema i Palestine.

Da izraelski režim ne bira trenutak u kojem će vršiti nasilje nad Palestincima, dokaz su aktuelna dešavanja u Palestini.

Snimci na kojima izraelske sigurnosne snage usred obavljanja namaza, tjeraju i tuku muslimane, razljutile su s pravom vjernike islamske vjeroispovijesti širom svijeta. Nepoštovanje muslimanskog svetog mjeseca ramazana i trenutak obavljanja jednog od dnevnih namaza, oslikavaju stanje u kojem se muslimani Palestine nalaze, ali istovjetno i koliko je izraelski režim spreman biti radikalan i nasilnički opredijeljen.

Interesantno je da se izraelska represija nad palestinskim muslimanima događa u trenutku kada širom Izraela vlada veliko nezadovoljstvo prema aktuelnoj vladi i njenom predvodniku Benjaminu Netanjahuu.

Protesti i veliki pritisak građana, koji su sve više u fokusu svjetske javnosti, na kratko su pali u drugi plan, jer su izraelske vlasti kreirale novu temu u javnom prostoru koja ima za cilj skrenuti pažnju sa velikih problema s kojim se suočava trenutno Izrael.

Trenutno nezadovoljstvo građana Izraela prema aktuelnoj Vladi akumulirano je iz više razloga, a na ruku Izraela ne ide ni veliki sporazum koji je postignut između Saudijske Arabije i Irana od prije nekoliko sedmica.

Koliko se “nesposobnost” spočitava aktuelnoj vlasti u Izraelu, govore i pritisci bivših visokih dužnosnika Naftali Bennetta i Yair Lapida, koji približavanje Saudijske Arabije i Irana smatraju pogubnim za interese Izraela.

U ovim trenucima Izraelu su potrebni nemiri i iste uspješno izazivaju, a na štetu Palestinaca i to za vrijeme svetog mjeseca ramazana. Reakcija na ugnjetavanje Palestinaca uslijedila je iz Libana, koji je sa svoje teritorije ispalio tridesetak raketa prema izraelskoj teritoriji. Izrael je odgovorio odmazdom prema području Gaze, ali i Libana, koji su granatirani tokom jučerašnjeg dana.

Koliko je situacija ozbiljna, dokaz je i telefonski razgovor predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdgona i predsjednika Islamske Republike Iran Ebrahima Raisia, tokom kojeg su dva lidera osudila izraelske napadne nad palestinskim muslimanima.

Turski predsjednik je otvoreno pozvao islamski svijet da se ujedini protiv napada Izraela protiv Palestine, što je jasan znak da Palestina neće ostati sama u ovim teškim trenucima.

Interesantno je da Izrael ima dvostruke aršine u pogledu vjernika islamske vjeroispovijesti. Naime, u prethodnim danima na ulicama Sarajeva mogle su se vidjeti prigodne ramazanske čestitke muslimanima Bosne i Hercegovine, a koji su finansirani iz Izraela.

Bošnjaci su kao narod uvijek čuvali svoje komšije, posebno Jevreje, koji su u više navrata utočište pronašli kod Bošnjaka muslimana, koji su ih čuvali i kao prijatelje primili u vremenu kada su Jevreji širom Evrope protjerivani.

Nema ništa loše u porukama koje doprinos jačanju i relaksiranju međusobnih odnosa, međutim poruke moraju biti iskrene. Uzmemo li u obzir događaje iz prethodnih dana u kojima su izraelske vlasti napadale vjernike muslimane ispred El-Akse tokom obavljanja dnevnog namaza, onda s pravom treba  oprezno posmatrati na poruke iz Izraela.

Jevreji u Bosni i Hercegovini su narod koji stoljećima živi u Bosni i Hercegovini i dio su kulture i tradicije ove zemlje. Iskreni Jevreji, baš kao što su naši bosanskohercegovački, nisu isto što i pripadnici i poklonici cionističkog režima, koji kontinuirano na najperfidniji način nastoji srušiti moral muslimana u Palestini.

Tu treba napraviti razliku.

Izrael je od Belfourove deklaracije pa do danas, gotovo da ne želi prestati s napadima na muslimane, što predstavlja ozbiljan problem za regionalnu sigurnost. Jedan od regionalnih aktera je i Saudijska Arabija, čije je Ministarstvo vansjkih poslova istaklo da osuđuje i s pažnjom prati napade izraelskih okupacionih snaga na muslimanske vjernike.

Ono što može radovati jeste da ovoga puta nisu izostale reakcije muslimanskih zemalja, te da pritisak na Izrael neće prestati. Umjesto da vlasti u Izraelu nastoje pronaći adekvatna rješenja za nagomilane probleme i narušenu političku stabilnost, njihov fokus jesu muslimanski vjernici, kojima su ponovo pokazali da ne mogu računati na mir i stabilnost, kojem Palestinci bezuspješno teže. (Preporod.info)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button