Vijesti iz svijeta

Izrael će vodom iz Sredozemnog mora poplaviti Hamasovu mrežu tunela

Izrael razmatra plan da morskom vodom poplavi mrežu tunela koje koristi Hamas u Pojasu Gaze, navodi se u izvještaju Wall Street Journala, koji se poziva se na neimenovanog američkog zvaničnika.

U novembru je Izrael navodno završio sklapanje najmanje pet velikih pumpi za morsku vodu, nekoliko kilometara sjeverno od izbjegličkog kampa al-Shati u sjevernoj Gazi.

Pumpe mogu crpiti vodu iz Sredozemnog mora i pumpati hiljade kubnih metara vode na sat, što im daje mogućnost da poplave mrežu tunela u roku od nekoliko sedmica, navodi se u izvještaju.

Američki zvaničnik je za Wall Street Journal rekao da je Izrael obavijestio Washington o planovima prošlog mjeseca, na što je reakcija bila “pomiješana”.

Zvaničnik je rekao da je Washington odmjerio izvodljivost plana poplave tunela, utjecaj na okoliš i vojnu vrijednost blokade mreže tunela.

U međuvremenu, izraelska vojska saopćila je da je ušla u Khan Younis, grad na jugu Pojasa Gaze, a palestinske grupe otpora nisu komentirale tu tvrdnju, javlja Anadolija.

U saopćenju izraelske vojske navedeno je da u Pojasu Gaze vode žestoke sukobe s palestinskim pokretom otpora Hamasom.

Navedeno je da su jedinice izraelske vojske od 31. oktobra provode kopnenu operaciju u Gazi i da su zauzele sjeverni dio Pojasa.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button