DijasporaKolumne i intervjui

Iz norveške percepcije: Ekonomski pokazatelji i instrukcije

Ovih dana dok prolazimo kroz kušnju zvanu korona virus i dok smo usredotočeni da se što bolje zaštitimo i čekamo da ovo iskušenje čim prije prođe, možemo zapaziti da i ekonomska neizvjesnost sve više uzima danak i da mnogi ostaju bez posla, a među njima su i neke naše džematlije.

Da bismo vam približili ozbiljnost situacije, navest ćemo neke zvanične podatke koji su jako indikativni.

Preko NAV-a (državne agencije pri Ministarstvu rada i socijalnih poslova) registrovano je 314.000 nezaposlenih osoba, dok je 97.000 osoba u djelomičnom radnom odnosu. Dakle, trenutna nezaposlenost u Norveškoj je 10,7%, odnosno 11,2% i najveća je od Drugog svjetskog rata, nažalost sa tendencijom rasta.

Oblasti u kojima je nezaposlenost najizraženija su prodaja (43.000), turizam i transport (41.000), dok je uslužna djelatnost na nivou od preko 30.000 nezaposlenih. Upravo one branše u kojima je zaposleno dosta naših zemljaka.

Ako pogledamo podatke na osnovu geografske podjele, primjetit ćemo da je najveće povećanje nezaposlenosti tamo gdje je najveća koncentracija naših džematlija. U Oslu je nezaposlenost povećana za čak 441%, dok je u Vestfoldu i Telemarku 277%. Trenutna nezaposlenost u glavnom gradu iznosi 13,8%.

U odnosu na starosnu dob, najveće povećanje nezaposlenosti je kod osoba između 30 i 39 godina i iznosi 56.000 nezaposlenih, dok je naveći postotak nezaposlenih u dobi između 20 i 24 godine i iznosi, za norveške uslove, nevjerovatnih 17,8%.

Pobrojani podaci su jako simptomatični, ako znamo da je prije samo nekoliko mjeseci nezaposlenost bila na najnižem nivou i kretala se ispod 3% (u decembru je bila 2,2%).

Na sve ovo bitno je naglasiti da je cijena nafte, kao jednog od najvažnijih izvoznih energenata dosegla najniže vrijednosti i da se prošle sedmice kretala nešto iznad 20 dolara po barelu. Ove sedmice primjetan je blagi oporavak, tako da barel nafte na svjetskom tržištu iznosi oko 33 dolara.

Osim nafte, osjetni pad imala je i norveška kruna, koja je u samo nekoliko dana sa 10 kruna za jedan euro, pala na 13 kruna. Trenutno je u fazi oporavka i na dan pisanja ovog teksta, iznosi 11,35 kruna za jedan euro, odnosno 10,50 kruna ako želimo kupiti jedan dolar, dok je dugogodišnji prosjek bio između 8 i 9 kruna u odnosu na dolar.

Ipak, za očekivati je da će se norveške vlasti izboriti sa velikom nezaposlenošću i nelikvidnošću svoje valute i da ćemo uskoro ugledati pozitivne pomake kada su spomenuti parametri u pitanju.

Ono što je pozitivna informacija koju vam želimo prenijeti jeste situacija sa proizvodnjom električne energije. Trenutno neke od firmi koje se bave isporukom električne energije nude negativnu cijenu (oni plaćaju po kilovat satu ako koristite njihove usluge). Ipak, ostaje obaveza da se plati mrežarina (nettleie) i el.sertifikat. Na ovoj stranici www.strompris.no možete provjeriti koje firme isporučuju električnu energiju na vašu adresu i pod kojim uslovima.

Ovaj teški period ćemo lakše prebroditi ako budemo od pomoći jedni drugima. Zato ako imate neki prijedlog ili iskustvo koje bi moglo pomoći našim džematlijama kako da što bezbolnije prebrode ovonastalu situaciju, molimo vas da to podjelite sa nama, odnosno da to napišete u komentarima.

Piše: Derviš Varešlija

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button