Islamske temeU Fokusu

Islam i nauka: 150 vrsta mikroba na dlanu[1]

Studija potvrđuje da ljudska koža, a posebno dlan, sadrži mnoge vrste mikroba koji su različiti kod muškaraca i žena. Pročitajmo, možda ćemo shvatiti zašto nam je Svemogući Allah propisao abdest.

Novije znanstveno istraživanje dokazalo je da su mikrobi u velikom broju prisutni na ljudskoj koži te da tu žive i neprestano se razmnožavaju. Neki od tih mikroba su korisni, drugi su štetni i moraju biti eliminirani. Ovu vijest je objavio BBC, a mi ćemo se kritički osvrnuti i komentirati je, pokazati kako vjerodostojno i savjesno tumačiti ovu vijest te kakve ćemo, kao muslimani, koristi izvući od nje. Nova studija, provedena od strane istraživačkog tima sa Univerziteta “Colorado” u Boulderu u SAD-u, otkrila je da se, u poređenju sa dlanovima muškaraca, na dlanovima ženskih ruku nalazi širok spektar različitih mikroba i da ljudske ruke privlače veliki broj bakterija, mnogo više nego što je to bio slučaj prije. Povrh toga, dodajmo da u prosjeku ukupno 150 vrsta mikroba i mikroorganizama nastanjuje dlanove kod oba spola, i muškaraca i žena. Protagonisti ovog istraživanja, čije naziv je “Facts and records of the National Academy of Science meetings”(“Činjenice i zabilješke sa sastanaka Nacionalne akademije znanosti”), koristili su sofisticirane tehnike za proučavanje genske sekvence (genetskog niza). Oni su izjavili da se nadaju kako će rezultati istraživanja pomoći znanstvenicima pri uspostavljanju medicinske baze podataka za proučavanje bakterijskih vrsta koje žive u ljudskom tijelu. Takva baza bi, također, pomogla znanstvenicima u određivanju koji od tih organizama su uključeni u određene vrste bolesti, a koji nisu. Dr. Noa Ferrer, voditelj istraživačkog tima, rekao je da je samo saznanje o broju bakterija otkrivenih na dlanovima osoba koje su učestvovale iznenađujuće. Također, raznolikost bakterija pronađenih na dlanovima žena koje su sudjelovale nije ništa manje važno. Ova studija je otkrila i identificirala više od 4700 različitih vrsta mikroba prisutnih na dlanovima 102 osobe koje su participirale u istraživanju. Samo pet vrsta otkrivenih bakterija pronađeno je kod 51 sudionika.

Drugo pitanje koje privlači pažnju, a koje je studija iznijela na vidjelo, je to da oba dlana iste osobe, i lijevi i desni, imaju samo 17% istih mikroba i bakterija. Pozivajući se na činjenicu da su muškarci skloni imati više kiselu kožu, koja formira na mikrobe otpornije i odbojnije okruženje, dr. Ferrer je objasnio veću raznolikost otkrivenu na dlanovima žena. Prisutstvo razlika u drugim aspektima, kao što su znojenje, lojne žlijezde[2] i rad hormona, su faktori koji pridonose privlačenju ili odbijanju mikroba. Postoji još jedan agens koji muškarce i žene usmjerava da koriste različite vrste kozmetičkih sredstava i deterdženata, kao što je hidratantna krema za kožu.

Slika mikroba na dlanu uvećana elektronskim mikroskopom. Dr. Ferer je rekao da se istraživanjem došlo do zaključka da je pranje ruku imalo sasvim uobičajen učinak na bakterijsku raznolikost dlanova muškaraca i žena koji su učestvovali u istraživanju. Za jednu skupinu mikroba pokazala se mogućnost da budu uklonjeni sa ruku dok se za drugu skupinu pokazalo suprotno i ostali su prilijepljeni uz kožu. Međutim, treba napomenuti da pranje ruku, koristeći antibakterijski deterdžent, ostaje učinkovit način za neutraliziranje mikroba kod oba spola, dok god ti deterdženti izričito ciljaju štetne bakterije, što smanjuje rizik od pojave bolesti.

Drugi istraživački rezultati, objavljeni u ”British Medical Journal”, potvrdili su putem revizije 51 studije da je pranje ruku efektivan metod na individualnoj razini za prevenciju širenja virusa respiratornog trakta (disajnih puteva) i da su ti akti učinkovitiji ako se izvode u isto vrijeme[3]. Još jedno istraživanje, objavljeno u časopisu ”Cochrane Library”, objelodanilo je da je pranje ruku isključivo vodom i sapunom jednostavan i funkcionalan način za prevenciju širenja virusa respiratornog sistema, počevši od virusa svakodnevne prehlade do kobnih vrsta koje dovode do pojave epidemija. Iz ovog istraživanja vidljivo je da je postotak raznolikosti na dlanu tri puta veći nego na prstima i ručnom zglobu. Također, doima se da je veći od postotka bakterija prisutnih u ustima i debelom crijevu. Dr. Ferer potvrđuje da “znamo da će koža sa bakterijama vjerojatno imati više utjecaja na naše zdravlje nego koža bez njih, ali mi, zapravo, ne znamo kako ti bakterijski klasteri (nakupine) utječu na zdravlje same kože i da li su određene vrste bakterija korisnije od drugih.

Dr. Valerie Carits, rukovodilac Odsjeka za zdravstvo na Londonskom koledžu za zdravstvo i tropsku medicinu, kaže: “Pred znanošću su još uvijek mnoge staze kojima se treba zaputiti do spoznaje u kakvoj su interakciji mikrobi s ljudskim tijelom, pošto se smatra da bi takve skupine mikroorganizama na našim rukama mogle biti od koristi”.

Kakve koristi ovo istraživanje može polučiti?

1. Pranje ruku je neophodno da biste se oslobodili nekih vrsta mikroba, uz napomenu da postoje vrste mikroba koje su korisne za ljude. Dakle, uzimanje abdesta nekoliko puta dnevno omogućuje uklanjanje većeg broja mikroba, a ono što preostane biće od koristi za čovjeka, jer je Allah, dž.š., odabrao prirodan i neposredan sistem naše zaštite stvaranjem korisnih i štetnih bakterija. U drugom istraživanju, znanstvenici su potvrdili da se prostim pranjem ruku nekoliko puta dnevno doprinosi uklanjanju mnogih štetnih mikroba sa kože.

Abdest je pranje ruku, lica i stopala, što podrazumijeva pranje najosjetljivijih i bakterijskim klasterima izloženih dijelova. Sve navedeno omogućuje nam da spoznamo novu mudrost propisivanja abdesta: Svemogući Allah htio je da sačuvamo naše zdravlje i da budemo što dalje od raznih bolesti, pošto sa svakim abdestom znatan broj mikroba i virusa bude uklonjen sa ruku, usta, lica, nosa i nogu.

2. Rezultat ove studije podsjeća me na plemeniti ajet u kojem Allah Svemogući kaže: “A muško nije kao žensko.” (Ali ‘Imran, 36) Moram reći Slavljen neka je Allah, Koji je stvorio muškarce i žene različite jedne od drugih, čak i po vrsti mikroba koji žive na njihovoj koži. Pogledaj kako su precizni ovi božanski izrazi, budući da je sve različito između muškaraca i žena[4]. Kako onda oni mogu biti jednaki, a Allah Svemogući ih je stvorio različite?

3. Tu je i zapažanje, vrijedno spomena, na koje je jedan cijenjeni brat usmjerio moju pažnju. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., stavljao bi svoju ruku kada bi zijevao, naravno ne dlan, već drugu stranu gdje je broj mikroba manji, jer je nadlanica više izložena zraku i manje je u upotrebi nego dlan. U ovome bi mogla biti sadržana znanstvena mudrost, a Allah najbolje zna.

“Slavljen neka si Ti, mi ne znamo, osim ono čemu nas Ti podučiš. Uistinu, Ti si Sveznajući i Premudri”

Autor: Abduldaem Al-Kaheel

Prijevod teksta sa engleskog: Muamer Neimarlija

Reference:

-http://news.bbc.co.uk/hi/arabic/sci_tech/newsid_7708000/7708831.stm

-Hand washing: A simple way to prevent infection, http://www.cnn.com/

-Handwashing ‘could help curb flu pandemic’, www.dailymail.co.uk, 28th November 2007.

-http://www.physorg.com/news130684840.html

-http://www.genome.gov/27026477


[1] Prijevod članka objavljenog pod nazivom ”150 Kinds of germs on the hand palm”. Preuzeto sa www.kaheel7.com  (op. prev.)
[2] ”Lojne žlijezde su dio sistema spoljnog pokrivača i služe za zaštitu tijela od mikroba.” (op. prev.) Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_gland
[3] Iz rečenične konstrukcije nije sasvim jasno na šta se odnosi dio da su ti akti učinkovitiji ako se izvode u isto vrijeme, ali autor vjerovatno misli na, recimo, pranje ruku i korištenje antibakterijskog deterdženta ili pranje ruku i mazanje kremom. (op. prev.)

[4] Ekspanzija naučnih otkrića i tehnološki razvoj civilizacije čiji smo svjedoci omogućuju nam da se svakodnevno susrećemo sa informacijama koje produbljuju razumijevanje Allahove, dž.š., Objave. Kada je u pitanju citirani ajet iz sure Merjem, koji poentira polnu različitost, čini se vrijednim uputiti na dvije skorašnje knjige doktorice Louann Brizendine, neurobiologa i psihijatra na Medicinskom fakultetu Kalifornijskog univerziteta u San Francisku. Rezultate svog višedecenijskog naučnoistraživačkog rada dr. Brizendine prezentirala je u djelima ”Ženski mozak” (2009. izdato na srpskom jeziku) i ”Muški mozak” (2010. izdato na srpskom jeziku). Knjige su izašle pod pokroviteljstvom izdavačke kuće ”Sezam Book” iz Zrenjanina, a dostupne su i u BiH po veoma pristupačnoj cijeni. Napisane su lahkorazumljivim narativnim stilom s obiljem fascinirajućih činjenica i predstavljaju posljednju riječ na području neuroznanosti. Za ovu priliku izdvojićemo nekoliko pasaža iz obje knjige. ”Odjednom je nova nauka o mozgu promenila naš pogled na osnovne neurološke razlike između muškaraca i žena.” (Ženski mozak, str. 18) ”Zahvaljujući tome, naučnici su dokumentovali neverovatno mnogo strukturalnih, hemijskih, genetskih, hormonskih i funkcionalnih razlika kod mozgova žena i muškaraca.” ”Ženski i muški mozak na drugačiji način obrađuju nadražaje, čuju, vide, osećaju i procenjuju šta drugi misle.” ”Razlike između muškog i ženskog mozga pokazale su se kao složene i široko rasprostranjene pod mikroskopom ili na MR snimku.”(Ženski mozak, str. 19) ”Zahvaljujući tom napretku, konačno ulazimo u doba kada žene mogu da shvate svoju drugačiju biologiju i njen uticaj na njihove živote. Moja misija bila je da edukujem zainteresovane lekare, psihologe, nastavnike, medicinske sestre, apotekare i njihove pripravnike kako bi pomogli ženama i tinejdžerkama zbog kojih se oni tu nalaze. Koristila sam svaku priliku kako bih žene i devojke neposredno edukovala o njihovom jedinstvenom sistemu mozak-telo-ponašanje i pomogla im da u svakom trenutku budu u najboljoj formi. Nadam se da će ova knjiga pomoći mnogo većem broju žena i devojaka od onih s kojima mogu lično doći u kontakt u klinici. Nadam se da će ženski mozak biti doživljen i shvaćen kao dobro naštimovan i sposoban instrument što on zapravo i jeste.” (Ženski mozak, str. 24) ”Mnoga naučna istraživanja, kao i rad sa mojim pacijentima, su me ubedili da u svakoj fazi života jedinstvene moždane strukture i hormoni dečaka i muškaraca kreiraju mušku stvarnost koja je fundamentalno drugačija od ženske i koja je često isuviše pojednostavljena i pogrešno shvaćena.” (Muški mozak, str. 18) ”Ako ste muškarac, ovo znanje, ne samo da će vam pomoći da razumete i kontrolišete svoju jedinstvenu moždanu moć, već vam takođe može pomoći da shvatite svoje sinove, svog oca i druge muškarce u vašem životu. Ako ste žena, ova knjiga će vam pomoći da interpretirate i do detalja razumete muški mozak.” (Muški mozak, str. 23) Po našoj skromnoj procjeni, ove knjige predstavljaju značajan prilog unutar i međupolnom razumijevanju neurobioloških osobenosti i različitosti polova kako u okviru generacijske horizontale, tako i unutar generacijske vertikale. Prirodno je očekivati da će bolje međusobno razumijevanje neurobiološke osnove naših doživljaja i ponašanja rezultirati boljim međusobnim odnosima. (op. prev.)

Prijevod teksta: Muamer Neimarlija

akos.ba

Povezani članci

Back to top button