Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Ibrišimović o bajramu: A kad je to ko Bošnjaku zadnjih godina rekao – dragi?

Ibrišimović o bajramu: A kad je to ko Bošnjaku zadnjih godina rekao – dragi?

Dragi i milosni Allahu! Kome bih još, osim Allahu, dželle šanuhu, mogao serbez reći – dragi! Da to kažem kakvoj ljepotici? Može me m'ršnuti! Da kažem jakom i silnom? Može me udariti, glavu odsjeći! Da kažem bogatunu? Može me poniziti i otjerati! Da kažem beharu? Čut će me ‘tice, a samo Sulejman, a. s., zna njihov govor. Da kažem sviračima? Ne čuju od muzike! Da kažem vodi? Odnese! Da kažem danu? Eto noći! Da kažem noći: draga noći? Eto dana! Da kažem: dragi Bošnjaci? Bošnjaka svakojakih!

Da kažem: dragi Bosanci? Samo su Bošnjaci najčešće Bosanci! Da kažem: dragi ljudi? Neki čuju, a neki ne čuju! Da kažem iz proste dragosti? Nema je! Moja je dragost samo dragost muslimana. A kad je to ko bosanskom muslimanu zadnjih godina rekao – dragi? Kad ga je to ko pomilovao tom riječju? Nešto ne pamtim! Kome danas da kažem dragi? Samo vama, dragi muslimani i drage muslimanke, to mogu reći!

Zaista, samo je musliman i muslimanka, deredža na kojoj nema trunja i zapreka i na kojoj duša ne zastaje u sumnji i bojazni! Otkinuto od svog i stvarnog korijena sve vehne u zraku bez dodira sa zemljom i vodom, a samo suho, žeženo zlato islama razgrijava u duši onaj plamen koji zorno osvjetljava ove riječi: ”Dragi muslimani i muslimanke, Bajram Šerif Mubarek Olsun!”

Izvor: Ibrišimović N. “Ruhani i šejtani inspiracija”

Priredio: Alem Dedić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top