Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Hfz. Velida Smajlović: Kur'an je uže našeg spasa

„Reci: “Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!” – A Allah prašta i samilostan je.“ (Alu Imran, 31)

Hfz. Velida Smajlović: Kur'an je uže našeg spasa

Nakon što smo postili prvu i drugu trećinu ramazana, koje su „rahmet – milost“ i „magfiret – oprost“ i nadati se postigli obje blagodati, nalazimo se u posljednjoj trećini ramazana, koja je „oslobađanje od vatre“.

O trećoj trećini mubarek mjeseca razgovarali smo sa hafizom Velidom Smajlović, koja nas je podsjetila na određene kur'anske ajete i ponudila njihova tumačenja, a  cilju podsticanja na dobro i vraćanja izvoru.

Poruke i upute

U nastavku donosimo iznimno vrijedne riječi hafize Velide, savjete i smjernice, u kojima možemo pronaći incpiraciju i podsticaj da u punini, na najljepši način, uočimo i iskoristimo blagodati posljednjih deset dana odabranog mjeseca:

“Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!“ (Alu imran, 103)

‘Allahovo uže’ koje se spominje u ajetu odnosi se na Kur'an, Allahovu posljednju objavu ljudima, kako se navodi u tefsiru ovog ajeta. Allah poručuje Ummetu Muhammeda, a.s., da se čvrsto Kur'ana drži, da se ne razjedinuje, jer kad se držimo uputa Kur'ana i kad čuvamo svoje džemate, te kad su muslimani ujedinjeni onda je to spas i uspjeh za cijeli Ummet, na oba svijeta.

„Ovaj Kur'an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.“ (El-Isra, 9)

Najbolji opisi Kur'ana su sami njegovi ajeti, ono što nam je Allah rekao o  Svojoj Knjizi, a ono što nam naš Gospodar poruči je neupitna istina, u koju trebamo vjerovati više nego što vjerujemo u ono što vidimo svojim očima. Allah nam je Kur'an poslao kao uputu, kako da živimo na ovom prolaznom svijetu, ukazao nam je kako se možemo spasiti, kako da uspješni budemo i na dunjaluku i na ahiretu, a ko bolje zna od Gospodara Kojem ništa skriveno nije. Kad bismo samo slušali i pokoravali se kur'anskim smjernicama naš život bi dobio mnogo bolju dimenziju. Kur'an je svjetlo, naša svjetiljka na putu dunjaluku, koja nas vodi ka našem spasu, ka Allahovom zadovoljstvu.

Kur'an je neiscrpan izvor poruka i uputa za čovjeka, u njemu je lijek i milost, to je govor našeg Gospodara Koji nam želi olakšati, a Kur'an i jeste objavljen kako bi lakše proputovali naše dunjalučko putovanje do konačne destinacije na ahiretu.

Svaki insan traga za najboljim načinom života, koji će mu pomoći da sve životne ispite što bolje uradi, a Allah nam je kroz Kur'an ukazao na to, a nema sumnje, da niko ne može bolje znati šta je dobro za čovjeka od Gospodara Koji ga je stvario i u čijoj vlasti je apsolutno sve, Koji upravlja svime i koji potpuno neovisan od svih svjetova a kojem će se svi ljudi od prvog do zadnjeg vratiti te pred Njim polagati račun.

Kroz Kur'an najbolje možemo spoznati Allaha, kroz Njegova svojstva i lijepa imena. A kako je lijep život kad znaš za svog Gospodara!

Kako se držati Allahovog užeta, tj. kur'anskih principa najbolje je svojim primjerom pokazao naš voljeni poslanik Muhammed, a.s., čiji je ahlak bio Kur'an, za kojeg je Aiša, r.a., rekla da je bio hodajući Kur'an, što znači da je u potpunosti živio po kur'anskim smjernicama, stoga je naša dužnost i potreba da slijedimo njegov sunnet, kako bismo istinski uspjeli na oba svijeta.

„Reci: “Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!” – A Allah prašta i samilostan je.“ (Alu Imran, 31)

A ima li šta vrednije od Allahove ljubavi? Ajet nam ukazuje kako da dođemo do nje, a to je da živimo onako kako je živio Muhammed, a.s., koji je svojim životom nama pokazao put do Allahovog zadovoljstva.

Preporučeno nam je od naše uleme da noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci tražimo u posljednjoj trećini ramazana, u neparnim noćima. Zato nastojmo da svaku neparnu noć provedemo u ibadetu (dobrovoljnim namazima, zikru, istigafru, salavatima), u činjenju što dobrih djela (posebno davanje sadake), u kojoj će svaki naš ibadeti dobro djelo biti vrednije mnogostruko jer je to najodabranija noć, a upravo je i najodabranija jer je u njoj počelo objavljivanje Kur'ana, našeg užeta spasa, držimo ga se čvrsto kako ne bi zalutali na neku stranputicu ovog prolaznog svijeta.

Dova koju nam je Poslanik, a.s., preporučio da učimo u posljednjoj trećini ramazana u kojoj nastojimo pronaći Lejletul-kadr:

Aiša, r.a., je upitala je Allahovog Poslanika, a.s.:

“Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?”

Poslanik, a.s., odgovori: ‘Reci: ‘Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa'fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!“

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com