Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Hfz. Kanita Perenda: Kako oživjeti dušu Kur’anom?

Hfz. Kanita Perenda: Kako oživjeti dušu Kur’anom?

Hafiza je iskoristila priliku da uputi poruku vjernicima, koja zasigurno može biti vodiljom kroz mubarek mjesec

Hafiza Kanita Perenda, mlada Travničanka, putem hifza je kročila tokom školovanja u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u rodnom gradu, a njen muhaffiz je bio dr. Fadil Bektaš.

Kanita je tekuće godine u svoj životopis upisala dva uspjeha, završila je svoje školovanje u Medresi, a posljednje stranice hatme pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice je proučila 16. januara.

U mjesecu Kur’ana o Kur’anu

Život s Kur’anom je blagodat koju spoznaje samo onaj koji ju je okusio, blagodat koja uzdiže život, prefinjuje i oplemenjuje, daje mu puni smisao. U mjesecu Kur’ana o tome kako dušu oživjeti Kur’anom za naš portal je govorila mlada hafiza Kanita „Duša je ono što tijelo čini živim. Kada duša napusti tijelo, i srce potom prestaje da kuca. Duša je Allahov dar nama, dio Njegovog veličanstvenog ruha. Navest ću primjer čovjeka koji napusti svoju rodnu grudu pa nestrpljivo iščekuje svoj povratak. Isto tako je i sa dušom. Ona žudi za svojim povratkom njenom Gospodaru. Dunjaluk je samo privremeno boravište za nju, zatvorena je u granicama prolaznosti gdje je kao riba na suhom. Vapi za onim što joj nedostaje. Vapi za Allahom Veličanstvenim. Pa čime da se zadovolji dok ne dođe na Dan susreta, doli govorom Svemogućeg – Kur’anom Časnim. Kur’an nije samo knjiga upute, već i ljubavno pismo koje nam je Allah napisao na 604 stranice. A, da li ima veće ljubavi od one između Gospodara i Njegova roba?! Kur’an je naše uže za spasavanje, prvi gutljaj vode nakon posta i najljepši čin veličanja Onog koji je jedini veličanja dostojan.“

Kanita podsjeća da je Ramazan, kao još jedna blagodat koja nam je data, idealna prilika da se potrudimo oživjeti sve ono što je zamrlo u ostalim mjesecima „Dajmo našoj duši pravo značenje. Neka odahne uz melodiju kur’anskih ajeta. “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razotkrivanja dobra od zla.” (El Bekare, 185). Ramazan je mjesec Kur’ana, stoga se trebamo potruditi da što više vremena posvetimo Kur’anu u ovim mubarek danima. Hafiz Ammar Bašić je jedne prilike rekao da u ramazanu ne možemo uraditi bolje djelo od učenja Kur’ana, pa treba li nam veća motivacija? Nemoj da te obeshrabruje to što teže učiš Kur’an, jer tebi pripadaju dvije nagrade. Prenosi se od Aiše r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao:”Onaj koji vješto uči Kur’an bit će sa pisarima časnim i čestitim, a onaj koji zamuckuje i sa poteškoćom ga uči, ima dvije nagrade.” Osaburi i potrudi se! Ramazan nam je prilika da Kur’an zamotamo u okrilje naših prsa. Neka ramazan probudi u nama snagu volje da svakim narednim korakom budemo bliži svome Gospodaru. Hafiz Amir Smajić je također rekao jedne prilike da ne trebamo škrtariti sa harfovima, jer Allah daje obilato sevapima! Iz ličnog iskustva mogu reći da što više vremena provodimo sa Kur’anom, Allah nam daje mnogo više bereketa u vremenu. Navest ću riječi šejha Selmana el-Aude kada je govorio o ljepoti Kur’ana:”Kur’an je toliko lijep da čak i oni koji ne razumiju arapski jezik, mogu čuti tu ljepotu.” Subhanallah!“

Hafiza je iskoristila priliku da uputi poruku vjernicima, koja zasigurno može biti vodiljom kroz mubarek mjesec „O Allahov robe, prije nego što se ramazan završi provedi vrijeme diveći se ljepoti Kur’ana. Približi se svom Gospodaru. Ne zaboravi uz sve to doviti, jer se postaču dova ne odbija. Allah već zna šta želimo, ali nam je dao dovu da bismo osjetili slast obraćanja Njemu. Zahvaljujmo Allahu što nas je poživio i dao nam blagodat još jednog ramazana. Trudimo se da ga iskoristimo u učenju i izučavanju Kur’ana, te postupanja po njemu.”Zaista, Allahovom Knjigom (Kur’anom) uzdiže jedne narode, a ponižava druge.” (Muslim) Molim Allaha da povećamo naše ibadete u ovom mubarek mjesecu, da se družimo što više sa Kur’anom i molim Ga da olakša svima koji su na putu hifza. Amin. Neka Kur’an bude proljeće naših srca“ – završava Kanita.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top