Moja putovanjaU Fokusu

Halal turizam postaje sve jači u svijetu

Euromonitor International je izvjestio da halal turizam ima veliki potencijal i da će vjerovatno doći do procvata u narednim godinama. Procjena je bila ispravna. Broj muslimanskih putnika širom svijeta je u porastu.

U izvještaju Reutersa iz 2014. godine procijenjeno je da su muslimanski putnici diljem svijeta potrošili nevjerojatnih 142 milijarde dolara na putovanja i odmor, isključujući hadž i umru.

Samo putnici iz Kine potrošili su oko 160 milijardi dolara, a putnici iz SAD-a potrošili su oko 143 milijarde dolara bili su turisti muslimani.

Halal turizam je bila treća po veličini industrija i činila je oko 11% ukupnog iznosa novca potrošenog na putovanja u 2014. godini.

U 2016. godini, prema podacima Globalnog indeksa muslimanskih putovanja (GMTI), muslimanski putnici potrošili su oko 155 milijardi dolara. Ovaj broj predstavlja oko 13% ukupnih globalnih putnih troškova.

Malezija se smatra prvim izborom za halal turizam. Zemlja je čak stekla status “prijateljske prema muslimanima”. Ostale popularne turističke destinacije za muslimane su Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija i Katar.

Broj muslimanskih turista bilježi stalni rast od oko 117 mil. u 2015. na oko 121 u 2016. godini. Do 2020. godine ta brojka premašit će brojku od 168 miliona.

Sa skorašnjim slijedom događaja u SAD i promjenom politike, stručnjaci za putovanja očekuju da će od trenda smanjenja halal turizma u SAD-u imati koristi sjeverna Afrika, posebno Maroko.

Kenija, koja je još jedna zemlja koja ulaže u turizam, namjerava otvoriti halal brend hotela kako bi potakla muslimanske turiste da dođu u Afriku.

Rastući i rastući halal turizam samo znači da sve više i više muslimana prihvata turizam i žele da istraže novu destinaciju, naravno ako ima gostoljubivu halal kulturu.

Južna Afrika se na sličan način pozicionirala kao halal turističko središte i atrakcija uprkos tome što je oko 2% muslimana čini ukupnu populaciju. Lokalne platforme kao što je StayHalal, kao i uvijek uspješan halal tržište i halal certificirani restorani učinili su Južnu Afriku glavnim mjestom za muslimanske putnike širom svijeta.

Uprkos tome što je to područje u kojem dominiraju budisti, Tajvan privlači preko 30.000 muslimanskih turista godišnje i oni žele dodatno povećati taj broj. Tajvan se zaista pretvara u „hotspot“ halal turizma.

Na malom ostrvu su takođe postavljene mjere i pripreme kao što su regulacija hrane i nadzor, funkcionalne džamije, kao i informacije i objavljeni raspored za molitve i aktivnosti. Svi ovi koraci su poduzeti u pokušaju da Tajvan učini dobrodošlim za muslimane.

Štaviše, Tajvan se može pohvaliti sa preko 100 halal certifikovanih džamija i restorana koji su regulisani od strane Udruženja Tajvana za razvoj integriteta u kombinaciji sa jedinstvenim Crescent Rating sistemom. Krajem 2017. Tajvan se nada da će ugostiti oko 100.000 muslimanskih putnika iz cijelog svijeta.

Anadolu je u izvještaju objavljenom u maju ilustrirao izuzetan rast i projekcije za halal turizam jer se očekuje da će do 2020. dosegnuti oko 220 milijardi dolara i da će se 2026. godine dalje povećati na oko 300 milijardi dolara.

Izvor: Tourism-Review

Prijevod i obrada: Akos.ba

Povezani članci

Back to top button