Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Hafiz Amel Didić ušao u finale Međunarodnog takmičenja učača Kur’ana u Dubaiju

Hafiz Amel Didić ušao u finale Međunarodnog takmičenja učača Kur’ana u Dubaiju

Hafiz Amel Didić je uspješno prošao kvalifikacije i predstavljao našu zemlju u finalu 22. Međunarodnog takmičenja učača Kur’ana u Dubaiju (DIHQA), koje je jedno od najvećih takmičenja tog tipa na planeti.

Piše: Nedim Botić/Akos.ba

Hafiz Amel Didić je rođen 17.12.1997. godine u Bosanskom Petrovcu. Živi u Prnjavoru. Završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, i trenutno je student na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.  Kur'an je naučio napamet pred svojim muhaffizom hfz. Fadilom Bektašom, a hifz je položio pred Komisijom Rijaseta u novembru 2016. godine.

Međunarodno takmičenje učača Kur’ana u Dubaiju (DIHQA) je zasigurno jedno od najvećih takmičenja u učenju Kur’ana na svijetu, po pitanju broja učesnika i vrijednosti novčanih nagrada, i koje okuplja ponajbolje učače i hafize Kur’ana iz cijelog svijeta. Ove godine učestvovali su predstavnici čak 104 zemlje.

Takmičenje se odvija pod sponzorstvom šeika Muhammeda bin Rašida Al Maktuma, potpredsjednika, premijera i vladara UAE-a, a pokrenuto je sa ciljem ohrabrivanja I podrške mladim muslimanima da uče i razumijevanju Kur’ana, i šire njegovu poruku ljubavi i mira.

Takmičenje obuhvata kvalifikacije na kojima učestvuju svi takmičari, te finale u koje ulaze ponajbolji. Svaki takmičar dobija po pet pitanja, nasumice odabranih iz cijelog Kur’ana, koje odabire kompjuterski softver. Takođe, dio takmičenja je odvojen za natjecatelje iz oblasti lijepog učenja ili tilaveta  Prošlogodišnji pobjednik je iz Bangladeša, Muhammed Tariku-l-Islam, koji je osvojio glavnu nagradu u iznosu od  250 000 dirhema (više od 100 000 KM).

Ovom prilikom čestitamo hafizu Amelu Didiću na ostvarenom uspjehu, moleći Allaha, dž.š., da mu ukabuli njegov trud i napore.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top