Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Filmski projekat učenika travničke medrese: Tragedija riječi „Tvoja će priča biti naš odgovor“

Filmski projekat učenika travničke medrese: Tragedija riječi „Tvoja će priča biti naš odgovor“

Svjesni smo mnogih promjena koje se očituju u ustaljenom kodeksu ljudskog društva. Prolazimo pokraj svih ljudskih vrijednosti, i, pokatkad nismo u stanju ni osjetiti čar i ljepotu ljudskog razuma, kreacije Uzvišenog Stvoritelja. Pokušavamo pronaći sredinu, balans između dvije krajnosti. Svjesni smo da svijet samo na taj način opstaje. Dobre se stvari događaju isto koliko i one loše; nezgrapne za pamćenje a monotone i gotovo ustaljene za zdrav razum. Nijedno društvo niti bilo koja društvena zajednica nije mogla opstati bez te ključne korelacije.

Nadahnuti životom i hrabrom borbom jednog od najvećih islamskih pjesnika čija je priča ostala zapečaćena u vezirskome Travniku, odlučili smo prikazati kratku priču i misao koja treba da dobije svoje glavno uporište u našem vremenu. Ideja se rodila veoma rano te je temelje pronašla na paralelnom prikazu društvene slike na razmeđu 18. i 19. stoljeća i našeg doba kroz misao o pravdi odnosno neprekidnoj borbi protiv nepravde jer je sistem taj koji je pretpostavljeni razarač svih vrijednosti općedruštvene zajednice. Ilhamijina priča je za mnoge ostala tajanstvena, ma koliko pokušavali sezati u tajne njegovih riječi. Međutim, borba koja je okončana njegovom smrću ostala je kao glavni put i vodič ka boljem vremenu i boljim prilikama. Da bi se njegov život i njegova tragična borba razumjela na što efikasniji način, film je započeo njegovim riječima, čuvenom kasidom „Čudan zeman nastade“. U nastavku će uslijediti i scena iz njegovog života; ustaljeni prizor misaono-kreativnog procesa pretočenog u skladne riječi kojima je podstaknuo na prolaznost vremena i čovjekovog bitka na Zemlji. Budući da je Ilhamija imao i modernu verziju svoje sopstvene ličnosti, prikazali smo dva različita shvatanja koja se ipak pronalaze na zajedničkom putu u današnjici, te se tu može postaviti pitanje: šta je uveliko doprinjelo promjeni ljudske svijesti i načina razmišljanja o svijetu, njegovom postanku i svrhi postojanja, korelacije sa materijalnim ispunjenjima?

Moderni Ilhamija, kako je to u filmu pretpostavljeno, pokušava da zamisli pravdu, da pronikne u misao savremenog čovjeka te da razgraniči dobro od zla govoreći o svome prethodniku i njegovom životu. O namazu govori na sasvim drugačiji način, jer je uzajamna veza sa Stvoriteljem za njega jedna od polaznih stanica na putu ka razumijevanju čovjekovih sklonosti u savremenom svijetu. Njegova je misao usmjerena na društvo i odnose u zajednici te time obrazlaže kako čovjeku nedostaje težnja za promjenom. Priča koja je dobila drugačiju boju, novo ruho u drugim vremenima u sebi krije mnoštvo pouka koje na svom smislenom značenju počinju dobivati tek onda kada do izražaja dođe borba pojedinca za svoju intelektualnu i društvenu egzistenciju u varljivom vremenu.

Moderni Ilhamija je predstavnik mladosti, ambasador mira koji se odvojio od gomile istomišljenika, čovjek sa radikalnim intencijama. Budući da je posmatran sa pozicije maloljetnika, njegovo viđenje svijeta kroz trenutno stanje te opstanak u budućnosti može se smatrati surovom realnošću, jer je odvažno prikazao rušenje ljudskih vrijednosti koje izumiru zbog fesada koji se širi planetom. Ovom prilikom, želio bih da se zahvalim našoj profesorici Đenani Bajraktarević koja nam je pokazala da se uspjeh gradi na uzajamnom poštivanju i podršci te nesebičnom zalaganju. Također, zahvale pripadaju i upravi naše škole koja je podržala naš projekat od samog početka. Nadamo se da će naša poruka doći do srca pojedinca te da će naš film biti podsticaj sljedećim generacijama koje treba da znaju da sve što rade, rade samo u ime Božije.

Piše: Kerim Safer

Izvor: Nedžm, časopis učenika Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik, juni 2016.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com