Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Ferid Dautović: Ugovor iz St. Germaina ima posebnu važnost za Bošnjake

Ferid Dautović: Ugovor iz St. Germaina ima posebnu važnost za Bošnjake

Ključne odredbe

Učešće na istoj su uzeli brojni izlagači, domaći ali i svjetski stručanjaci, a konferenciji su prisustvovali i zvaničnici, kako iz vjerskog, tako i iz društvenog života naše zajednice.

Namjera konferencije je bila obilježiti 100 godina mirovnog ugovora iz Saint-Germaina, te upoznati javnost sa odredbama ugovora. Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović istakao je kako je Institut ranije počeo sa pripremama za ovaj značajan događaj, kako bi isti bio realizovan na godišnjicu.

“Ovaj ugovor ima posebnu važnost i značaj za Bošnjake u bivšoj Jugoslaviji a posebno u Bosni i Hercegovini. Članom 10 mirovnog ugovora rečeno je muslimanima da mogu kao muslimani da se ponašaju i svoj život uređuju prema svojim običajima i šerijatskim propisima, da su im zaštićena mezarja, džamije, vakufi i da mogu birati svog reisu-l-ulemu.”

Konferenciji je prisustvovao i Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, koji je istakao da se o ovom dokumentu nije mnogo govorilo te da isti treba popularizirati.

“Ova tema predstavlja jednu od važnih tema putem koje mi proučavamo svoju modrenu povijest, koja je veoma važna za nas, za naš današnji identitet, opstanak i budućnost. Važna je za nas same, kao što mislim da je izrazito važna i u evropskom kontekstu.”

Na konferenciji koja je okupila one koji se bave političkom i vjerskom historijom, historijom međunarodnog prava, islamskog prava i institucija, međunarodnim odnosima, politologe i naučnike i stručnjake drugih profila, kroz nekoliko panela predstavljena je historijska pozadina, a govoreno je o nizu tema, poput šerijatskog prava unutar prve Jugoslavije, pitanju muslimana Makedonije, ulozi Amerike u zaštiti muslimanskih prava i uticaju odredbi iz Saint-Germaina na zaštiti vakufske imovine.

Najaveljno je i objavljivanje Zbornika radova sa konferencije na bosanskom i na engleskom jeziku, s tim da postoji mogućnost objavljivanja i na francuskom jeziku.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top