Moj vrt

Februar- mjesec kada se mjenja život u pčelinjim zajednicama

Nemojte biti znatiželjni i zavirivati u pčelinje gnijezdo iako postoji mogućnost da se u ovom mjesecu pojavi i po koji topao i sunčan dan. Pčelinja zajednica je utrošila mnogo energije da proizvede tako potrebnu toplotu i odgovarajuću vlažnost vazduha (mikroklimu) u rejonu legla, i to ne bi trebalo remetiti bez prijeke potrebe.

Samo besprijekorno mirovanje, bez ikakvog uznemiravanja, omogućuje pčelama da i tokom najsurovije zime, i sa minimumom utroška životne energije, prezime i dočekaju lijepe proljetne dane. Jer, nije dovoljno da pčele samo prezime i ostanu u životu. Moraju da budu sposobne za brzo umnožavanje broja pčela tokom proljeća. To je jedini preduslov za visoku produktivnost.

Najveću opasnost za loše zimovanje pčelinjih zajednica može da predstavlja i radoznali pčelar (početnik), koji iz znatiželje zaviruje u košnice i tako remeti potreban mir koji su pčele sa velikim naporom stvorile radi bezbjednog zimovanja.

Pčelar treba da interveniše na pčelinjaku samo ukoliko se pojavi topao dan, i pčele imaju uslova za izlet. Zimski izleti su blagodet za svaku pčelinju zajednicu. To su takozvani pročisni izleti na kojima se pčele oslobađaju nagomilanih ostataka hrane u debelom crijevu.

Tokom februara mijenja se život u zimskom pčelinjem klubetu. Počinje produženje vrste (već tokom januara), pojavljuje se prvo leglo, koje u ovom trenutku nije veliko, ali je značajno. Što je pčelinja zajednica brojnija, tim je i leglo veće. Zajednice sa obiljem polena u svojoj zimskoj hrani imaju leglo većih površina.

Nemojte biti znatiželjni i zavirivati u pčelinje gnijezdo iako postoji mogućnost da se u ovom mjesecu pojavi i po koji topao i sunčan dan. Pčelinja zajednica je utrošila mnogo energije da proizvede tako potrebnu toplotu i odgovarajuću vlažnost vazduha (mikroklimu) u rejonu legla, i to ne bi trebalo remetiti bez prijeke potrebe.

U ovom periodu svaki dan je za nekoliko minuta duži u odnosu na prethodni. Pčele to veoma dobro osjećaju. Potrošnja hrane se povećava (u februaru 3–4 kg).

__________________________________________________________

Da li postoji neka hrana za pčele koja može da zamjeni med? Ne!

„Med je jedino prirodno slatko. Sve ostale slatke materije se moraju prerađivati, pri čemu se mjenja i njihova priroda da bi poslužile kao praktična hrana. Med je onakav kakav dolazi iz košnice odlična hrana i ništa se ne može učiniti da bude bolji. Ljudi nikada nisu bili sposobni da proizvode med ili nešto što sasvim liči na ovaj proizvod.

Kristalisani med stavljen u plastičnu vrećicu i postavljen iznad klubeta u februaru (sa što manje uznemiravanja), po kvalitetu ne može da zamjeni nikakva druga hrana.

Med za prihranu pčela koristiti isključivo sa svog pčelinjaka, naravno pod uslovom da su u prethodnoj sezoni pčele bile potpuno zdrave.

U februaru, na izmaku zime i na početku proljeća, pčele su najslabije i najranjivije. Prerađivanjem raznih surogata one crpe svoju životnu energiju, koju treba da prenesu na svoje potomstvo. U proljeće, pčelar očekuje brz razvoj svojih pčelinjih zajednica.

Ako se pojavi duži period toplog vremena, u trajanju od nekoliko dana, pčele će sakupljati polen, naročito tamo gde ljeske ima u izobilju, ali i drugih polenarica. To će biti dodatni stimulans za razvoj pčelinje zajednice. Tek to je momenat kada se pčelinje društvo može dodatno utopliti. Vrećica sa čvrstom hranom će pčele obezbediti i vodom (kondenzacija), koja će u narednom periodu, kako leglo raste, biti sve potrebnija. Pčele će imati prijeko potrebnu vodu, a manje će izletati tražeći je van košnice, i tako će manje propadati u prirodi. Potreba koju pčele imaju za vodom njegujući leglo je nekoliko puta veća od količine hrane koju potroše.

spos.info

Povezani članci

Back to top button