Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Emir Hadžikadunić za Akos.ba: Malezijsko društvo u cjelini je okrenuto ka budućnosti

Emir Hadžikadunić za Akos.ba: Malezijsko društvo u cjelini je okrenuto ka budućnosti

emir-hadzikadunić

U sklopu kampanje  portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem afirmacije predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, antifašističke borbe naroda Bosne i Hercegovine za jedinstvenu domovinu svih njenih naroda i građana redakcija portala donosi vam niz razgovora sa našim istaknutim intelektualcima, javnim ličnostima iz raznih sfera našeg društva i dijaspore.

Razgovarao: Voloder Sanadin

U ovom tekstu možete pročitati razgovor sa dr. Emirom Hadžikadunićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Maleziji.

Akos.ba: Kakva je uloga diplomatije u afirmaciji međunarodnog imidža BiH i poboljšanja njene ekonomije?

Prijem kod premijera Malezije

Osim što ima veliku odgovornost, naša diplomatija ima i posebnu ulogu u afirmaciji državnih interesa Bosne i Hercegovine. Govorit ću sada više iz ugla šefa diplomatske misije. U državi prijema, akreditirani ambasadori uživaju poseban status, imaju pristup šefovima vlada i država, ministarstvima, vladinim agencijama, korporacijama, univerzitetima… Oni mogu inicirati bilateralne posjete na visokom ili najvišem nivou, promovirati investicijski ili turistički potencijal BiH, afirmisati trgovinsku ili akademsku razmjenu, promovirati kulturnu baštinu, jačati ugovorne odnose… Mediji u državi prijema također su zainteresirani za državu iz koje dolazite. Najčesće se radi o besplatnoj reklami. U tom smislu, komunikacija i promocija su ključne riječi svake diplomatske misije. U sveri ekonomske diplomatije, držim da je važno biti pozitivan, optimističan i fokusiran na rezultat. Sagovornicima iz poslovnog sektora zemlje domaćina treba stalno ponavljati da je tretman stranih investitora u Bosni i Hercegovini reguliran zakonom, da su poreske stope komparativno niske ili najniže u Evropi, da je lokalna valuta jako stabilna, da je radna snaga u BiH obrazovana, motivirana, inovativna, da industrijska proizvodnja ima bogato iskustvo, da postoji bescarinski pristup stranim tržištima, da je bankarski sektor jako uređen, da postoji potencijal u oblasti turizma, energije, infrastrukture, prerađivačke industrije, poljoprivrede, organske hrane… Vrlo je važno da sve to prate olakšane procedure za pokretanje biznisa, pravna sigurnost i politička stabilnost. Diplomatija dolazi posebno do izražaja kada se napravi sinergija poslovnog i državnog sektora.

Akos.ba: Možete navesti neki primjer takve sinergije?

Kao uspješan model mogu navesti nedavno održavanje Sarajevo Halal Faira. Kroz zajednički angažman sa BBI bankom, Ambasada Bosne i Hercegovine u Maleziji afirmisala je ovaj event kroz desetine dobro pripremljenih sastanaka sa državnim vrhom Malezije (uključujući premijera države), korporativnim liderima, trgovinskim komorama, halal industrijom te države… Rezultat nije mogao izostati. Na Sarajevo Halal Fairu je učestvovalo preko 100 visoko rangiranih predstavnika iz poslovnog i državnog vrha Malezije. Pored sajamskog i izložbenog, njihovo je učešće generiralo kvalitetne i konstruktivne kontakte (business to business, business to government, government to government). Slično je sa Sarajevo Business Forumom, Sarajevskom zimom i drugim festivalima gdje se može generirati kvalitetna razmjena ideja, ljudi, poslova…

Predstavljanje Sarajevo halal sajma

Akos.ba: Malezija je jedna od najpozitivnijih primjera multietničkih i multireligijskih društava gdje je državotvorni narod nositelj integrativnih procesa. Šta BiH i njeni građani mogu naučiti od Malezijaca u kontekstu odnosa prema državi, tradiciji i kulturi?

Malezija nije samo multietničko ili multireligijsko društvo. Malezija je također multirasna država. Radi se o jedinstvenom modelu federalne, ustavne, parlamentarne i izborne monarhije. Naglašen je državni patriotizam, sve etničke i religijske zajednice daju svoj doprinos društvenom razvoju. Poseban je odnos naspram simbola države, zastave, državnih praznika… Multikulturalnost je također izražena. U posebnom ozračju se slave svi vjerski, kulturni i državni praznici. Malezijsko društvo kao cjelina je okrenuto ka budućnosti. Cijela nacija se motiviše vizijom razvoja, pozitivnim sloganima, inovativnim strategijama… Cilj je uvijek biti bolji ili najbolji. Početkom osamdesetih najviša zgrada u Kuala Lumpuru je imala nekoliko spratova. Krajem devedesetih politička elita je ostvarila svoju viziju da sagradi tada najviši toranj u svijetu (famozne blizance). Današnja razglednica Kuala Lumpura djeluje jednako impresivno. Skoro trideset miliona turista posjeti Maleziju svake godine. Krajem devedesetih sagrađen je novi aerodrom (28,2 miliona putnika u 2017), a onda još jedan za niskobudžetne letove (30,3 miliona putnika u 2017). U državi kakva je Malezija sve to je bilo moguće zbog pogleda u budućnost, političke stabilnosti i multirasne harmonije.

emir hadžikadunić malezija

Akos.ba: Vaša poruka za čitaoce portal Akos.ba u povodu 25. novembra Dana državnosti BiH?

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je svečana prilika da se prisjetimo naše slavne prošlosti, da visoko podignemo svoju zastavu, da se zajednički okupimo oko ideala antifašizma, multikulturalnosti, suživota svih naših naroda i građana, da se okrenemo budućnosti u kojoj Bosna i Hercegovina treba da bude ekonomski jaka, politički stabilna i sigurna država. Vašim čitateljima, svim Bosancima i Hercegovcima, u zemlji i svijetu, iskreno čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top