DijasporaU Fokusu

Džemat BKC “Sandžak” u švicarskom gradu Wetzikonu

BKC “Sandžak” je osnovan 01. aprila 2007. godine. Nalazi se u industrijskoj zoni u gradu Wetzikonu. Mjesto je okupljanja Bošnjaka iz tog dijela Švicarske.

“Aktivnosti u dosadašnjem radu BKC “Sandžak” su prevashodno na vjerskom, nacionalnom i kulturološkom nadgradnjom Bošnjaka, i kao takav BKC “Sandžak” je nadaleko postao prepoznatljiv diljem svijeta, kao uspješan i nezaobilazan faktor povezivanja Bošnjaka iz dijaspore i BiH i domovinskih zemalja”, Ernad Korac, sekretar džematskog odbora BKC “Sandžak”.

Ovaj džemat je u proteklim godinama postao dokazani vakif, dobrotvor i učesnik mnogobrojnih humanitarnih aktivnosti i projekata. U samom Centru, pored stalnih vjerskih aktivnosti, djeluje i škola Bosanskog jezika, mektebska nastava, a održavaju se i redovna druženje članova i simpatizera.

“Naše sportske sekcije su nadaleko poznate po osvajanju mnogih nagrada na raznim takmičenjima. Posebno izdvajamo i planinarsku sekciju, koja u slobodno vrijeme osvaja vrhove prelijepe Švicarske”, dodaje Korac.

 

Ovogodišnji ramazan u Švicarskoj je poseban jer nakon dvogodišnje pandemijske godine restrikcije su ukinute tako da vjernici mogu da posjećuju džamije i druže se.

„Na radost svih nas, naravno ukoliko ne dođe do nekih radikalnih promjena, džamije u Švicarskoj će biti otvorene ovog Ramazana, što je izazvalo neopisivu radost kod naših članova, koji su navikli da se u porodičnoj atmosferi okupljaju u našem BKC “Sandžak”, ističe Korac.

Vrijedni aktivisti ovog džemata su iskoristili vrijeme pandemije da se pripreme i realizuju renoviranje prostorija džemata kako bi ovaj ramazan dočekali u što ugodnijoj atmosferi.

„BKC “Sandžak” smo prije dolaska najdražeg gosta mjeseca Ramazana osvježili prostorije, opremili prostor za žene, renovirali mihrab i mimber, i što je najbitnije udahnuli ponovnu slobodu i ukidanje preventivnih mjera protiv COVID-a, i tako obnovili druženje u našem Centru”, pojašnjava Korac.

U BKC “Sandžak” će se pored dnevnih namaza klanjati i teravija te noćni namaz u zadnjoj trećini.

“Svake subote ćemo imati zajedničke iftare, i posebne iftare za našu omladinu. Upriličen će biti i vjerski program za Noć Kadra, a planirano i nekoliko sergija koje će biti proslijeđene u humanitarne svrhe”, ističe Korac.

Naš sagovornik je rođen 1975. godine u južnom Sandžaku, u Petnjici. Odrastao je i školovao se Podgorici. U Švicarsku se doselio 1999. godine. Oženjen i otac troje djece. Trenutno je predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice za Švicarsku (BKZ- CH) u drugom mandatu. U Bošnjačkom kulturnom Centru “Sandžak” je od samog osnivanja i trenutno je sekretar džematskog odbora u drugom mandatu.

„Ovaj naš BKC “Sandžak” doživljavam kao svoj dom i vrlo rado boravim u njemu. U slobodno vrijeme bavim se čitanjem i pisanjem. Napisao sam i dvije pozorišne predstave koje smo uspješno izveli povodom manifestacije Dana Sandžaka“ zaključuje na kraju razgovora Ernad Korac.

Ernad radi u istraživačkoj laboratoriji kompanije ABB, i vlasnik je privatne firme Spitex Polysan.

Akos.ba

Povezani članci