Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Drvena džamija u Etiopiji: Munara ostala da podsjeća na odanost i požrtvovanost FOTO

Drvena džamija u Etiopiji: Munara ostala da podsjeća na odanost i požrtvovanost FOTO

Poznata drvena džamija u Etiopiji stara 30 godina zamjenjena je novom od cigle, a drvena munara ostala je da svjedoči o požrtvovanosti i odanosti jedne generacije

Drvena džamija u Etiopiji izgrađena prije 30 godina od granja zamjenjena je novom od cigle. Od stare džamije ostala je samo drvena munara kako bi svjedočila požrtvovanost vjernika koji su unatoč siromaštvu i neimaštini uspjeli skupiti sredstva za izgradnju bogomolje, javlja Anadolu Agency. 

Džamija Hadži Habib postala je poznata nakon što se društvenim mrežama raširile njene fotografije. Drvena džamija skromno izgrađena od granja različitih veličina svjedoči ljudskoj požrtvovanosti i odanosti uvjerenju i vjerovanju. Džamija je smještena između etiopskih gradova Samara i Aseyta. Izgrađena je skromno kao i domovi lokalnog stanovništva. 

Jedan od lokalnih stanovnika Mahammed Yusuf podsjetio se da su u doba kada se džamija gradila uslovi za život bili veoma teški te da nije bilo lako odvojiti sredstva kako bi se izgradila džamija. 

Nova džamija sagrađena je od cigle i nosi ime isto kao i stara. Objekat stare džamije prilagođen je i pretvoren u stambeni, dok je od stare ostala samo munara.

 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top