Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Domovina – blagodat o kojoj malo razmišljamo

Domovina – blagodat o kojoj malo razmišljamo

Čitajući knjigu Ne tuguj od dr. Aida el-Karnija, odmah na početku pod poglavljem Razmišljaj i budi zahvalan, a na početku migrantske krize u BiH, nešto me povuklo da napišem jednu fusnotu o tome. 

No, prije toga navest ćemo početak poglavlja iz spomenute knjige. Kaže autor: „Čovjek bi svakako trebao mnogo razmišljati o blagodatima koje mu oblino dolaze sa svih strana. Ako vi budete brojali Allahove blagodati, nećete ih nabrojati. (En-Nahl. 18) Ove blagodati se ogledaju u zdravlju tijela, sigurnosti u državi, hrani i piću, zraku i vodi.“

Da li si spoznao koliko je velika blagodat imati domovinu? Pogledaj u migrante koji dolaze iz svojih država, neki od njih pješače i po osam, devet mjeseci, neki od njih ne jedu po nekoliko dana, neki od njih dobivaju batina na granici, a neki od njih spavaju na otvorenom. Zašto? Jer nemaju svoj dom u matičnoj državi. 

Ako smatraš da tvoja država nije blagodat, pogledaj u porušeni Istok, ratove koji se dešavaju, tiransku vlast, pogledaj u neslobodu za kojom vapi muslimansko življe. 

Ako smatraš da tvoja država nije blagodat, pogledaj u moralno posrnuli Zapad, gdje, iako ćeš naći mnogo pravde, ne možeš se osjećati kao svoj na svome, jer malo gdje da ćeš čuti pet puta na dan ezan sa munare. 

Ali tu gdje se slijeva Istok i Zapad, naći ćeš mnogo toga za čim žude mnogi muslimani. Tu se u višestoljetnoj tradiciji akumuliralo različitih elemenata koji su dolazili i sa Istoka i Zapada i kreirali kombinaciju koju zovemo nezavisna, suverena i nedjeljiva Bosna i Hercegovina.

Allahu moj, čuvaj našu domovinu od unutrašnjih i vanjskih dušmana, podari nam predvodnike koji su bolji od nas i koji će dostojanstveno, uzdignut glave, predstavljat našu državu. 

Za Akos.ba: Vedad Mustedanagić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com