Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Do 2019. trgovinsku razmjenu između BiH i Turske povećati na milijardu dolara

Do 2019. trgovinsku razmjenu između BiH i Turske povećati na milijardu dolara

Donijeli smo zaključak da u kontekstu ekonomske saradnje između Turske i BiH više ne govorimo o milionima, već o milijardama, poručio je danas u Sarajevu zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdag, nakon pete sjednice Zajedničke ekonomske komisije između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Akdag i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović govorili su na zajedničkoj konferenciji za novinare, a prije toga potpisali su i protokol sa današnje sjednice.

Akdag je na samom početku naglasio kako BiH ima jedan izniman potencijal za razvoj.

“Mi, kao Turska, zaista u ovom razvoju i usponu koji BiH tek treba da doživi želimo biti prvi partner ove zemlje. Zbog toga je bitno da se sjednica Zajedničke ekonomske komisije održava češće, a ne svakih pet godina”, rekao je Akdag.

Dodao je kako je na današnjoj sjednici donesen zaključak da se “u kontekstu ekonomske saradnje između Turske i BiH više ne govori o milionima, već o milijardama”.

“Naš cilj za 2019. godinu jeste da dostignemo cifru od milijardu dolara trgovinske razmjene. Još jedna od naših zajedničkih odluka jeste da formiramo zajedničku grupu za praćenje. Ta grupa će svaka tri mjeseca podnositi izvještaj mojoj malenkosti i ministru Šaroviću, a na taj način ćemo ostvariti ubrzanje u razvoju. Naše grupe za saradnju će raditi još intenzivnije”, rekao je Akdag.

– Autoput je od velikog značaja –

Naglasio je kako Turska polaže veliku važnost temi autoputa koji će povezati BiH sa Republikom Turskom, te kako je vrlo značajno da se odredi ruta autoputa i što prije se počne sa radom.

“Naravno, realizacija autoputa treba da nastane u saradnji privatnog i javnog sektora. Mi u toku 2018. godine, osim autoputa, želimo realizirati i saradnju privatnog i javnog sektora i u drugim oblastima, posebno na polju zdravstva. Tim povodom, delegacija iz BiH će u 2018. godini boraviti u Turskoj kako bi na terenu mogla vidjeti spoj javnog i privatnog sektora u oblasti zdravstva”, poručio je Akdag.

Još jednom je naglasio kako Turska ima velika iskustva kad je u pitanju putna infrastruktura. Kako je rekao, bitno je da se ruta autoputa odredi, a Turska je već spremna podijeliti svoje iskustvo za ovaj projekat, koji je osnovna spona za ekonomski razvoj.

Planirano je da se Akdag, u sklopu posjete BiH danas sastane i s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, te da posjeti znamenitosti glavnog grada BiH.

Za subotu je planirana posjeta Mostaru.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top